Index Vakbarát Hírportál

A Google tagadja, hogy a ChatGPT adatain tanították volna a Bardot

2023. március 30., csütörtök 11:18

Botladoznak, és bedobták a darálóba a kutatóikat.

A Bard botladozásai következtében a Google arra kényszerítette a DeepMind nevű kutató-fejlesztő csoportját, hogy a Google Brain csoport részeként a Gemini kódnevű mesterséges intelligencia fejlesztésén dolgozzon – derül ki az Information tudósításából.

A cikkben szerepel egy különösen meglepő állítás a céget azóta elhagyó munkatárstól: e szerint Bard betanításához a versenytárs ChatGPT adatait használták fel, amit egy ShareGPT nevű weboldal osztott meg.

A Bard betanításához nem használtunk semmilyen adatot a ChatGPT-ből vagy a ShareGPT-ből

– szögezte le a Verge-nek a Google szóvivője, Chris Pappas.

A történtekről megszólaló munkatárs, Jacob Devlin állítólag figyelmeztette a cégvezetést, hogy az adatok felhasználásával megsértik az OpenAI felhasználói szerződését, ráadásul a mesterséges intelligencia válaszai is gyanúsan hasonlóak lesznek. Egy másik nyilatkozó szerint a betanítást Devlin figyelmeztetése nyomán újrakezdték, miután kivették a kérdéses adatokat. Devlin időközben a rivális OpenAI alkalmazottja lett.

Mint ismert, a Microsoft és az OpenAI együttműködésével létrejött ChatGPT hatalmas hullámokat vert. A Google, amelynek internetes keresési üzletét fenyegeti a fejlesztés, Bard néven saját csevegőrobottal állt elő, ami azonban már a bemutatóján butaságot válaszolt az exobolygók felfedezéséről feltett kérdésre. Időközben olyan tévedésbe is belefutott egy vicc miatt, hogy azt állította, hogy már bezárták – ezt egy kis időre a ChatGPT is átvette tőle.

A történet egyik szomorú fordulata, hogy a Google berkein belül egy évtizede mesterségesintelligencia-fejlesztést végző és függetlenedni próbáló DeepMind-csapatot bedarálta a felpörgő piaci verseny.

(The Information, The Verge)

Rovatok