Index Vakbarát Hírportál

Megtalálhatták a világjárványok elleni küzdelem új fegyvereit

2023. április 3., hétfő 10:46

Okosgyűrűvel végzett mérések adatain kirajzolódtak a koronavírus hatásai.

A testen hordható elektronikus eszközök lehetnek a járványok elleni küzdelem új fegyverei a Digital Biomarkers szaklapban megjelent tudományos cikk eredményei alapján. A világméretű koronavírus-járvány idején komoly kérdés volt, hogy a napjainkra elterjedt fitness trackerek és okosórák által gyűjtött egészségügyi adatok mennyiben segíthetnek a fertőzés lenyomozásában és a betegség korai előrejelzésében. 

A technikai lehetőségek eddig csak ígéretek maradtak, ez azonban megfordulhat az Oura okosgyűrűgyártó friss kutatásával. A kutatáshoz 20 267 oltott felhasználó adatait vizsgálták, és további 838 önkéntes jelezte, hogy átesett a Covid–19-fertőzésen. Az eszköz megmérte testhőmérsékletüket, pulzusukat, szívritmusuk változását, légzésüket és alvásuk minőségét.

Az adatok alátámasztották az oltások és a betegség eddig ismert működését: a résztvevőknél a szervezet válasza az oltásra enyhe volt, nagyjából négy napig tartott. A válasz egy fertőzés esetén enyhébb volt az oltottaknál, mint az oltatlanoknál. A 35 év alattiak erősebben reagáltak, mint az idősebbek.

Kimutathatóak voltak ugyanakkor nem várt részletek is: a delta-variáns okozta fertőzés kardiológiai hatásai mindenkinél erősebbek voltak, mint az alfa-variáns esetében. 

Az egyik jelentős eredmény, hogy a biometrikus mérésekben már 2 és fél nappal a tünetek jelentkezése előtt láthatóvá váltak a változások. A betegség jelentkezése után 10 nappal tértek vissza normálisra az értékek, de a szívverés és légzés esetén 20 napig is megmaradtak a vírus hatásai.

Az Oura tudományos vezetője elmondta, hogy a kutatás célja nem a diagnózis vagy valamilyen gyógyszerfelügyeleti engedélyezés volt, hanem (enyhe marketing hátsó szándékkal) azt próbálták igazolni, hogy a hordozható eszközökben komoly potenciál van különböző betegségek tömeges monitorozásában, akár az egyén figyelmeztetésében. A szóban forgó 300 dolláros eszköz nem minősül orvosi segédeszköznek, így a vele végzett kutatásnak természetesen megvannak a maga szociökonómiai, kalibrációs korlátai – tudományos közleményük azonban tényleg rámutathat, hogy milyen lehetőségek rejlenek az elektronikus monitorozásban egy következő járvány esetén. Például 

alapvetően megváltoztathatja a ragály terjedésének dinamikáját,

ha valaki két nappal korábban tudja, hogy fertőző, ezért nem szabad közösségbe mennie.

Ehhez természetesen nem kell okosgyűrű, márkától, esztétikától és menőségfaktortól teljesen mentes szenzorok is megteszik. Az Oura okosgyűrűje elsődlegesen alvásfigyelőnek készült – a cég vezérigazgatója, Tom Hale a Wearable-nek nyilatkozva hangot adott véleményének, hogy az egészségfigyelő eszközök területén a trend a közeljövőben a proaktivitás és fitnesz felől az állandó diagnosztikus monitorok felé fog elmozdulni.

(The Verge, Wareable)

Rovatok