Index Vakbarát Hírportál

Ősi vírusmaradványok segíthetik a rák elleni küzdelmet

2023. április 16., vasárnap 06:25

A Francis Crick Intézet tanulmánya szerint az ősi vírusoknak a maradványai, amelyek évmilliókat töltöttek el az emberi DNS-ben megbújva, képesek segíteni a szervezetet a rák elleni küzdelemben.

A tanulmány kimutatta, hogy ezek a régóta szunnyadó vírusmaradványok akkor élednek fel újra, ha a rákos sejtek irányíthatatlanná válnak. Ezzel pedig akaratlanul is segítenek az immunrendszernek megcélozni és megtámadni a daganatot. A kutatócsoport a felfedezést egy rák elleni, vagy a betegséget megelőző vakcinák kifejlesztésére szeretné hasznosítani – írja a BBC.

Kiderült, hogy az antitestek az úgynevezett endogén retrovírusok maradványait ismerik fel

– mondta Julian Downward professzor, a Francis Crick Intézet kutatásiigazgató-helyettese.

A lap beszámolója szerint ezeknek a retrovírusoknak egy része több tízmillió évvel ezelőtt vált az emberi DNS részévé, míg némelyikük csupán néhány ezer éve alkotja azok szerves részét.

Az ősi vírusmaradványok a rákos sejtek belsejében uralkodó káoszt szüntetik meg, és ugyan más vírusokat nem tudnak feltámasztani, de képesek olyan vírustöredékeket létrehozni, amelyek elegendőek ahhoz, hogy az immunrendszer felismerje a fenyegetést.

Becsapják az immunrendszert, hogy azt higgye, a rákos sejtek fertőzöttek, ezért az megpróbálja kiirtani a vírust a szervezetből. Tehát ez egyfajta riasztórendszer 

– fogalmazott George Kassiotis, az orvosbiológiai kutatóközpont retrovirális immunológiájának vezetője. Hozzátette, az antitestek végül elpusztítják ezeket a fertőzöttnek vélt rákos sejteket. Kassiotis elmondta, hogy ezek a retrovírusok fénykorukban rákos megbetegedést okozhattak őseinknél, ma már azonban éppen ők adják meg a szervezetnek a kellő védelmet.

A tanulmány szerint mindez természetes módon történik a szervezetben, de a kutatók ezt a hatást oltóanyagok kifejlesztésével szeretnék fokozni, hogy megtanítsák a szervezetet arra, hogyan vadássza le az endogén retrovírusokat.

Ha ez sikerül, akkor nemcsak terápiás vakcinákban, hanem megelőző vakcinákban is gondolkodhatunk

– tette hozzá Kassiotis.

Rovatok