Index Vakbarát Hírportál

Nem kap több frissítést a Microsoft legnépszerűbb operációs rendszere

2023. április 30., vasárnap 10:38

A 2022. novemberében megjelent 22H2-es frissítés volt az utolsó, melyet a Windows 10 kapott, derült ki Microsoft termékmenedzserének egyik friss nyilatkozatából. Az operációs rendszert 2015-ben mutatta be az óriásvállalat, utóda, a Windows 11 pedig már két éve, 2021-óta a piacon van.

Mint arról korábban már az Index is beszámolt, az év elejétől kezdve a Microsoft szépen lassan elkezdte beverni a szögeket a Windows 10 koporsójába. Akkor arról írtunk, hogy január 31-gyel kezdődően megszüntetik a Windows 10-es licencek online értékesítését a Microsoft Store-on keresztül.

Most pedig arról adtak hírt,

hogy a 22H2-es verzió volt az utolsó funkciófrissítés, melyet az operációs rendszer kapott,

ezzel tovább presszionálva a felhasználókat a Windows 11-re való váltás felé.

Ugyan funkcionális frissítésből már nem érkezik több, még közel két évig, 2025. október 14-ig biztonsági szempontból támogatott marad a Windows 10 is, utána azonban végleg felhagy a Home, a Pro és az Enterprise kiadások támogatásával a vallálat, minek következtében a hackerek első számú célpontja lesz.

A Valve 2023. márciusi felmérése és a StatCounter részesedési statisztikái szerint a windowsos számítógépek több mint 73 százalékán még mindig Windows 10 fut, mely kifejezetten rossz arány ahhoz képest, hogy a két éve kiadott Windows 11-re ingyenesen lehet frissíteni.

Ennek ellenére a Microsoft már a Windows 12-n dolgozik, melyet ha minden jól megy, 2024-ben mutathatnak be – arról, hogy milyen újdonságokat hozhat az új operációs rendszer, az alábbi cikkünkben írtunk.

Rovatok