Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas előrelépés történt a műanyaghulladékok semlegesítésében

2023. május 10., szerda 13:34

Az Alpokban és az Északi-sarkvidéken tudósok olyan mikrobákat fedeztek fel, amelyek alacsony hőmérsékleten képesek lebontani a műanyagokat, ami értékes eszköz lehet a hulladékok semlegesítésében.

Számos olyan mikroorganizmust találtak már, amely képes erre, de ezek általában csak 30 Celsius-fok feletti hőmérsékleten képesek működni. Ez azt jelenti, hogy az ipari gyakorlatban való alkalmazásuk a szükséges fűtés miatt megfizethetetlenül drága. Ez azt is jelenti, hogy használatuk nem szén-dioxid-semleges − írta meg a The Guardian.  

A svájci WSL Szövetségi Intézet tudósai olyan mikrobákat találtak, amelyek 15 Celsius-fokon is képesek erre, ami áttörést hozhat az újrahasznosításban. Eredményeiket a Frontiers in Microbiology című folyóiratban tették közzé.

Joel Rüthi, a WSL munkatársa és kollégái 19 baktériumtörzset és 15 gombatörzset vizsgáltak, amelyek egy éven át Grönlandon, a Svalbard-szigeteken és Svájcban szabadon fekvő vagy szándékosan a földbe temetett műanyagon növekedtek. A mikrobákat egytörzsű tenyészetekként a laboratóriumban, sötétben, 15 Celsius-fokon hagyták növekedni, és tesztelték, hogy képesek-e különböző típusú műanyagokat megemészteni.

Az eredmények azt mutatták, hogy a baktériumtörzsek 13 nemzetséghez tartoztak az actinobacteria és a proteobacteria, a gombák pedig 10 nemzetséghez az ascomycota és a mucoromycota nemzetségekben.

A vizsgált műanyagok között szerepelt a biológiailag nem lebomló polietilén és a biológiailag lebomló poliészter-poliuretán, valamint két, a kereskedelemben kapható biológiailag lebomló keverék, a polibutilén-adipát-tereftalát és a politejsav.

Rovatok