Index Vakbarát Hírportál

Páros lábbal rúgja rá az ajtót a zaklatókra a Google és az Apple

2023. május 18., csütörtök 14:26

Továbbra is számos ember él vissza az Apple által értékesített, AirTag nevű nyomkövetővel, amely parányi külsejének és viszonylag hozzáférhető árának köszönhetően a zaklatók és a stalkerek első számú eszköze lett. A kaliforniai cég folyamatosan fejleszti szoftveres felületeit, hogy azok a lehető leghamarabb kiszúrják, ha valakit követnek – hamar egyértelművé vált azonban, hogy a lekövetésre használt AirTagek kiszűréséhez egyedül kevés lesz az Apple. Ekkor jött a képbe a Google, akik megígérték, hogy az Apple-lel együttműködve hamarosan egy olyan új funkciót építenek be a legújabb Android-verzióba, amelynek köszönhetően a jövőben már egy androidos készülék is képes lesz észlelni, ha egy feltehetőleg nyomkövetésre használt AirTag van egy felhasználó közelében.

Az AirTag egy kifejezetten praktikus eszköz lett. Kicsi, hónapokon keresztül bírja az akkumulátora, és az Apple úgynevezett Lokátor-hálózatán keresztül szinte mindig frissíteni tudja a helyzetét, így könnyen és egyszerűen nyomon követhető marad. Legnagyobb előnye mellett azonban ez a mindössze néhány centiméternyi kütyü legnagyobb hátránya is – a zaklatók, vagy az úgynevezett stalkerek ugyanis játszi könnyedséggel használhatják arra, hogy emberek helyzetét kövessék le vele; ezzel felfedve akár munka- vagy lakhelyük pontos címét.

A nyomkövetővel való visszaélés ráadásul sajnos nem csak az elméleti síkon létezik, külföldön több büntetőeljárás is folyik az AirTag nem rendeltetésszerű használata miatt. A kütyüt ugyanis azért tervezte az Apple, hogy azzal kulcscsomókat, táskákat, bőröndöket vagy éppen háziállatokat kereshessünk meg – és nem azért, hogy embereket akaratuk ellenére lekövessenek. Az Apple a megjelenés óta számos módon javított a az AirTagek és az Apple szoftveres rendszereinek együttműködésén – most már például értesítést küldenek az Apple-eszközök, amennyiben huzamosabb ideig velünk utazik egy nem hozzánk regisztrált AirTag, ennek ellenére azonban továbbra is rengeteg a visszaélés.

Közös erővel csap le a Google és az Apple

Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy jelenleg csak az Apple által gyártott készülékek képesek észlelni, ha egy AirTaggel éppen követnek valakit. Tehát ha egy zaklató egy olyan ember autójába, táskájába vagy esetleg zsebébe rejt el egy Apple-féle nyomkövetőt, aki androidos készüléket használ, annak fogalma sem lesz arról, hogy lekövetik – kivéve persze, ha maga észre nem veszi a parányi kütyüt. A probléma tehát egyértelmű, annak megoldásában pedig az Androidért felelős Google is hajlandó segíteni, amit először a májusi Google I/O-n jelentettek be.

A Bluetooth-nyomkövetők óriási felhasználói előnyöket teremtettek, de magukban hordozzák a nem kívánt nyomkövetés lehetőségét is, amelynek megoldásához iparági szintű fellépésre van szükség. Az Android elkötelezett a felhasználók védelme mellett, és továbbra is erős biztosítékokat fejleszt és együttműködik az iparággal a Bluetooth-nyomkövető eszközökkel való visszaélések elleni küzdelem érdekében

– magyarázta Dave Burke, a Google Androidért felelős műszaki alelnöke.

Mint az az Apple közleményéből kiderült, a Google mellett az együttműködésbe a Samsung, a Tile, a Chipolo, az eufy Security és a Pebblebee is belép, akik szintén az AirTaghez hasonló, Bluetooth-alapú nyomkövetőket gyártanak; mellettük pedig különböző biztonsági és érdekvédelmi csoportoktól érkező észrevételek is beépültek a specifikáció fejlesztésébe.

A National Network to End Domestic Violence egyetemes szabványokat szorgalmaz minden ember védelmére a bluetoothos nyomkövető eszközökkel való visszaélésekkel szemben. Ez az együttműködés és az ebből eredő szabványok jelentős előrelépést jelentenek, mely mellett az NNEDV teljes mellszélességgel kiáll. Bízunk benne, hogy az új szabványok minimalizálják a visszaélések lehetőségét, és csökkentik a túlélők terheit a nem kívánt nyomkövető eszközök felderítésében. Hálásak vagyunk ezekért az erőfeszítésekért, és örömmel várjuk a további közös munkát a nem kívánt nyomkövetés és a visszaélések elleni küzdelemben

– nyilatkozta Erica Olsen, a National Network to End Domestic Violence biztonsági háló projektjének vezető igazgatója.

Ezt tegye a megelőzés érdekében

Mivel maga az AirTag normál felhasználás mellett egy meglehetősen sikeres és hasznos termék lett, annak visszahívása nem valószínű, főleg, ha figyelembe vesszük a tényt, hogy a termék már több mint két éve piacon van. A megoldás tehát semmiképp sem a Lokátor-hálózat lekapcsolásában, hanem annak biztonságosabbá tételében fog rejtőzni – azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy a nemrégiben bejelentett újdonságok mikor élesednek. Addig is a legegyszerűbb, amit tehet, az az, hogy forgalmas helyeken fokozottan figyel értékeire, hogy semmiképp se tudjanak beléjük csempészni egy nyomkövetőt – amennyiben pedig iPhone-ja egy nem önhöz tartozó AirTag jelenlétéről értesíti, azt mindenképp keresse meg, és adja át a rendőrségnek.

(Borítókép: Melina Mara / The Washington Post / Getty Images)

Rovatok