Index Vakbarát Hírportál

Online platformokat ismertető oldalt indít az NMHH

2023. május 22., hétfő 11:00

Az európai uniós szabályoknak megfelelően átláthatóvá teszik az online világot és biztosítják a felhasználóknak a tájékozódás lehetőségét.

Az online platformok használatáról tájékoztató honlapot indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A hatóság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a közösségi média, a videómegosztók, a streamingszolgáltatók, a keresőmotorok vagy a webáruházak használata odafigyelést és tudatosságot igényel – ebben segít a most induló oldal.

A közlemény szerint az onlineplatformok.hu olyan kérdésekre ad választ, mint:

Mire érdemes ügyelni facebookozás közben? Mennyit tiktokoznak a fiatalok? Milyen hatása van ezeknek a platformoknak a gazdaságra, a kultúrára, az oktatásra az anyanyelvre vagy az emberi pszichére? Milyen társadalmi előnyei és káros hatásai, veszélyei vannak a közösségi média használatának? 

A hatóság közleménye kiemelte, hogy az új európai uniós szabályozás, a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet (DSA) megalkotásának fő célja, hogy az online platformok használata során a felhasználók jogai kiemelt védelmet élvezzenek, és biztosított legyen az online platformok átláthatósága és elszámoltathatósága.

Az oldal ellátja az NMHH digitális szolgáltatási koordinátor feladatait is. A DSA-rendelet hozta létre ezt a szerepkört: minden tagállamban az erre kijelölt hatóság felel majd a rendelet végrehajtásáért. 

A platformokat ismertető oldalon rövid tájékoztatók, ismeretterjesztő cikkek és tudományos kutatások is elérhetők lesznek, és folyamatosan frissülve támogatják a felhasználókat az online világban való biztos eligazodásban.

(MTI)

Rovatok