Index Vakbarát Hírportál

Jövőre indulhat az első fa műhold

2023. május 22., hétfő 16:40

Kiderült, hogy a fa jól bírja a világűrben. Ráadásul nem éget lyukat az ózonrétegbe.

Az emberiség nagy lépést tehet a környezetbarát űrkutatás felé, miután várhatóan a jövő évben föld körüli pályára állítják a történelem első fából készült műholdját. 

A program nem új, az ötlettel előrukkoló kutatókat még 2020-ban fogadta partnerré a japán űrügynökség, a JAXA. A fejlesztés keretében az elmúlt évek során háromfajta fa mintáját juttatták fel a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a JAXA Kibo moduljában tíz hónapig vizsgálták mennyire bírják a világűrt. Mint kiderült a fa meglepően jól bírta a világűrre jellemző fagyot és sugárzást.

A kísérletek során a magnólia bizonyult a legellenállóbbnak. A vizsgálatok során nem tapasztalták

lebomlás, deformáció, repedés, vetemedés, hámlás, vagy felületi károsodás jeleit.

A fa tömegének változása is minimális volt.

Katonai, tudományos és civil területen a mai társadalom jelentős mértékben a műholdakra támaszkodik a helyzetmeghatározástól a távközlésig. Működésük végével azonban a műholdak különösen drága hulladékká válnak, amelyek egy ideig veszélyes űrszemétként keringve fenyegetik a többi műholdat, később a légkörbe csapódnak, ahol az alumínium alkatrészek nagy lyukakat égetnek az ózonrétegbe.

A fa műhold ötlete ezt figyelembe véve egyáltalán nem elszállt – annyira nem az, hogy már az Európai Űrügynökségnek is fejlesztenek ilyet finn szakemberek.

(Futurism)

Rovatok