Index Vakbarát Hírportál

Egy új eszközzel tetszőleges pózba állíthatja a kép szereplőit

2023. május 24., szerda 05:53

Korlátlanul deformálható kép, mosolygósra állítható arc. A jövő Photoshopja a mesterséges intelligencia.

A mesterséges intelligenciák eddig is új világokat nyitottak meg, szöveggenerátorként, internetes keresést segítő csevegő robotként, vagy képgenerátorként. Az észbontó képességek stafétáját ezúttal a Google, az MIT és a német Max Planck Informatikai Intézet munkatársai által fejlesztett DragGAN nevű képszerkesztő viszi tovább. 

A program olyat tud, amitől még inkább elmosódik az álom és valóság közötti határ. Ahogy a neve is mutatja, a pár éve még valódihoz hasonló emberi arcokat alkotó generatív ellenséges neurális háló továbbfejlesztéséről van szó: a generált kép tartalmát egy adott ponton megragadva tetszőlegesen mozgathatjuk tagonként, elfordíthatjuk térben, és átalakíthatjuk emberi arckifejezését.

A DragGAN két fő részből áll. Az első a mozgást felügyeli, amivel a kép bármelyik pontját egy kijelölt pontra mozgathatunk. A második rész segít követni a pontok pozícióját. A DragGAN-nal bárki deformálhatja a képet és precízen irányíthat minden egyes pixelt

– írják.

A DragGAN jelenleg egy tudományos közlemény leírásából ismerhető, jelenleg is fejlesztik, de talán már nem sokáig, mert egyes szóbeszédek szerint 2023 júniusától lesz elérhető. Az alkotók szerint a jövőben nemcsak képek, de háromdimenziós karakterek manipulációjára is alkalmas lesz. Remélhetően a fejlesztés tempóját nem vetette vissza, hogy a közösségi médiában megjelentetett videók akkora érdeklődést keltettek, hogy az bedöntötte a fejlesztők oldalát.

A Photoshopnak kampec?

A DragGAN egy ízelítő a képszerkesztés jövőjéből. Igaz, hogy a szakmai alapeszköz Adobe Photoshop archaikusabb eszközkészleteivel szemben csak egyetlen intelligens eszköz. 

Másfél évtizeddel azután, hogy a 2008-ban a Photoshop CS4-ben kiadták a tartalomérzékeny méretezés nevű intelligens funkciót, az Adobe felkötheti a gatyáját, mert – ahogy a Google és az internetes keresés esetében – a mesterséges intelligencia termékei megvetették lábukat az üzleti modelljük által uralt területen.

(Mashable, The Verge, Wikipedia)

Rovatok