Index Vakbarát Hírportál

Itt az internetes bűnözés világán nevelkedett mesterséges intelligencia

2023. május 25., csütörtök 17:37

A DarkBERT ismeri az internet sötét oldalát, ezért kiváló bűnüldöző eszköz lehet.

A ChatGPT alapját képező nyelvi modellek betanításához ma már olyan irgalmatlan mennyiségű szöveges tartalmat használnak, aminek a teljes Wikipedia csak egy pirinyó részét képezi. Az OpenAI lesöpri a padlást, hogy az utolsó elfeledett fórumot is a gépi elme feneketlen kútjába vesse. Dél-koreai kutatók mégis találtak olyan dolgokat, amihez eddig nem nyúltak: az internet bűnözők által használt alvilágát, a darkwebet.

A sötét web titkosított oldalak és tűzfalak rétegeiből álló hálózat, ami hétköznapi böngészővel nem, csak az erre szolgáló Tor alkalmazással érhető el.

A DarkBERT nevű mesterséges intelligencia nemes szándékkal merült alá a primőr sebezhetőségekkel, lopott személyes adatokkal, hamisított oltási bizonyítványokkal, kábítószerekkel, gyógyszerrel és fegyverekkel kereskedő digitális feketepiac világába: a kiberbűnözést üldözi.

DarkBERT kicsit olyan, mint a Google póknak nevezett keresőrobotjai, amelyek azonban soha sem járnak a Tor hálózat vad vidékein. A robot technikailag a 2019-ben kiadott RoBERT architektúrára épül. A GPT-k hirtelen sikere nyomán a RoBERT is újjáéledt és egyre komolyabb teljesítményt érnek el vele. A koreai csapat hatalmas adatbázist épített az illegális világból, a gép pedig bevágta a tananyagot, és jelenleg

jobban kiismeri magát a területen, mint bármelyik másik modell.

A fejlesztők szerint a gép kiválóan alkalmas új felkerülő zsaroló szoftverek vagy kiszivárogtatott információk felderítésére, hatékonyan tudja monitorozni a fórumok mélyén folyó információcserét.

Kérdés, hogy milyen gond származhat abból, ha a mesterséges intelligenciák az internet rendőrei lesznek? A válasz lehetőségét átadjuk a Tort alkotó amerikai haditengerészetnek és a DARPA-nak, továbbá a CIA-nek, akik pár éve nyitották meg irodájukat a sötét weben, és jelenleg is aktívan használják kapcsolattartásra Oroszországban tevékenykedő hírszerzőikkel.

A DarkBERT minden esetre nem nyilvános, egyelőre csak akadémiai érdeklődők számára elérhető. Komoly mérföldkövet jelent a darkweb kutatásában és létezése által egy olyan jövőt mutat, ahol a nyelvi modellek alkalmazási területekre és szakterületekre válnak szét.

(Futurism, IFL Science, Innovation Origins)

Rovatok