Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott, milyen vad bulikat csapnak a techóriások

2023. május 27., szombat 20:47

Több bennfentes beszámolója alapján ismerhetjük meg közelebbről, hogyan töltik a munkán kívül a szabadidejüket a dolgozók a Szilícium-völgyben, ahol olyan világvállalatok találhatók, mint például a Google, a Facebook vagy az Apple.

Nem először fordul elő az, hogy kiszivárogtatás útján derül fény arra, egyes iparágakban miképp vezetik le a munka során felgyülemlett stresszt. Még május elején jelentette be a rendőrség, hogy a Cash App szolgáltatás alapítóját, Bob Lee-t meggyilkolták, és a halála kapcsán már több részlet nyilvánosságra került – köztük az, hogy a megölésével gyanúsított férfi húgával járhatott bulizni. Azóta számos forrás jelentkezett, kijelentve, hogy Lee csak egy a sok közül, aki olyan vad partikon vesz részt, amelyeken a drogok és a szex kéz a kézben járnak – valószínűleg hasonlóképp, mint ahogy azt már A Wall Street farkasa című filmben láthattuk.

Ahogy azt különböző bennfentesek megjegyezték, ezeken a bulikon a szexuális nyitottság és túlfűtöttség, illetve a kábítószerekkel való kísérletezés teljesen hétköznapinak számít – legalábbis egyes ágazatokban. Az egyik informátor elmondása szerint korábban részt vett már ilyen partin, amelyet egy raktárban tartottak, és ami ott történt, azt egyáltalán nem tartja mindennapinak.

A felső szinten volt egy játszótér, benne matracokkal, kívül pedig törölközőkkel. Olyan volt, mintha csak egy technológiai rendezvényre mennél, kivéve, hogy mindenki levette a ruháját, és felment szexelni

mondta egy forrás, hozzátéve, egyesek ezt úgy élik meg, mintha egy teljesen új világ nyílt volna meg előttük. Ahogy kifejtette, azok a techőrültek, akik korábban csak kockának számítottak, a techiparba betörve már igazi rocksztáréletet élhetnek, milliókkal a bankszámlájukon.

Emily Chang korábban bővebben is beszámolt Brotopia: Breaking Up the Boys’ Club of Silicon Valley című könyvében arról, miképp kell elképzelni a Szilícium-völgy dolgozóinak tivornyázását. Hogyan gyűlnek össze a cégalapítók és befektetők kastélyokban, villákban, majd egymással ölelkezve, ecstasyt fogyasztva és két-három fős csoportokba verődve hogyan múlatják az időt az este hátralévő részében. Míg Laurie Seagall a Special Characters: My Adventures with Tech’s Titans and Misfits című kötetében azt idézte fel, hogy egyszer találkozott egy férfival, aki azzal kérkedett, az iPhone fejlesztőcsapatának tagja, és sok ismerőse vevő a szexpartikra.

Egyes bulikon pedig a fétisekre is hangsúlyt helyeznek, amiről Josh Powers, a Power Exchange nevű, San Franciscó-i fétisklub vezetője mesélt bővebben. Powers megjegyzése szerint sok dolgozó jár hozzájuk a techcégektől, ahogy az sem egyedülálló jelenség, ha az efféle partikon a résztvevők egymásba feledkezését egy harmadik fél is végignézheti. Továbbá megjegyezte, némelyikük annyira válogatós, hogy csak a magasabb osztálybeliekkel hajlandó kapcsolatot létesíteni. Ahogy Josh Powers kifejtette, bár a techvilágban dolgozók egy része előszeretettel fogyaszt kábítószert, a Power Exchange klub helyiségeiben ez tilos. Mint mondta, sokan úgy gondolnak a drogokra, hogy muszáj fogyasztaniuk ahhoz, hogy kellően feloldódjanak a gátlások.

Matematikai képletként fogják fel

A technológia területén dolgozók kedvence a Bronze Party néven ismert swingeresemény, amelynek egyik szabálya az, ha valaki csak kukkolni megy, suttogjon, de az sem ritka, ha megtiltják a beszédet. A rendezvény megalkotása Ben Fullerhez kötődik, aki maga is a techvilágban dolgozik, a hírek szerint első cégét körülbelül 5 millió dollárért adta el. Egy bennfentes kifejtése szerint ugyanakkor az efféle bulikat nem mindig egy luxusvillában tartják. Visszaemlékezése alapján egy alkalommal részt vett egy ereszd el a hajamon, amelynek egyetlen érdekessége az volt a helyszín szempontjából, hogy a folyosó mentén pornográf felvételeket játszottak le a monitorokon. 

Míg egy forrás azt emelte ki, hogy a techiparban dolgozók rendszerint matematikai megközelítést alkalmaznak a kapcsolatok terén. Mint mondta, a sikertelen párkapcsolataikat úgy próbálják más megvilágításba helyezni, hogy még több szexuális partnert választanak, illetve nem csak a munka terén szeretnek kísérletezgetni. 

Sokan adatvezérelt megközelítést alkalmaznak a szexuális kapcsolatokban. Már nem mintha folyamatosan buliznának. Gombát és ketamint fogyasztanak, és ayahuasca-szertartásokon vesznek részt. Ez a kemény bulizás intellektuális megközelítése. A Szilícium-völgyben normális dolog a drogokkal és a szexszel kísérletezni

– mondta, hozzátéve, a vad bulikba járás pont annyira megszokott már a köreikben, mint az exkluzív pincészetek látogatása.

A Szilícium-völgy kevésbé ítélkező, ott másképp gondolkoznak. A jövőbeli fejlesztéseken dolgoznak, és mernek kockáztatni. Akár meztelenül is mászkálhatsz, majd összefuthatsz egy munkatárssal, aki szintén pucér, de nem lenne belőle gond. A Szilícium-völgyben mindenféle dologgal kísérleteznek

– jegyezte meg. 

(Borítókép:  Smith Collection / Gado / Getty Images)

Rovatok