Index Vakbarát Hírportál

Üzenet jött az idegenektől, és ön is segíthet megfejteni

2023. május 28., vasárnap 08:06

Kaliforniai művészek szerveztek gyakorlatot, hogy milyen lenne, ha a földönkívüliek jeleit fognánk, és az emberiség közösen fejthetné meg azokat.

Május 24-én, szerda délután hat órakor az európai űrügynökség Mars körül keringő ExoMars Trace Gas Orbiter szondája kódolt üzenetet küldött a Földre. Tizenhat perccel később három nagy rádióteleszkóp fogta az adást, és világszerte lázas munka kezdődött, hogy megfejtsék a titokzatos jeleket.

Mindez az idegen civilizációk után kutató kaliforniai SETI Intézet művészeti vezetője, Daniela de Paulis által tervezett akció, a Sign in Space része. Ha úgy tetszik, egy valódi kapcsolatfelvétel nyilvános főpróbája.

Történelme során az emberiség mindig kereste a világot átformáló, erőteljes jelenségeket. Az idegen civilizációtól kapott üzenet is ilyen mindent megváltoztató tapasztalat lenne az emberiség számára. A Sign in Space példátlan lehetőséget nyújt, hogy gyakorlatban is kipróbáljunk egy ilyen forgatókönyvet, és globális, kultúrákon és tudományokon átívelő, nyitott együttműködésben felkészüljünk rá

– körvonalazta vízióját közleményében De Paulis.

A különleges adást a SETI intézet Allen rádióteleszkópjának antennahálózata, a Geern Bank obszervatórium és az észak-olaszországi Medicina rádiócsillagászati állomás fogta. Az obszervatóriumok munkatársai feldolgozták a jeleket, majd a szakma és a nagyközönség számára elérhetővé tették – így bárki megpróbálhatja megfejteni azokat, csak el kell látogatnia a program oldalán hivatkozott Filecoin letöltőoldalra. 

Ugyanitt instrukciókat is találunk a megfejtés elkezdéséhez, de a vállalkozó szellem mellé nem árt egy kis kódíró és githubos múlt. Akinek esetleg van tapasztalata rádiójelek értelmezésében, az a program Discord-szerverén folyó beszélgetésbe is beszállhat, ahol 

az adás már feldolgozott, könnyebben megfejthető változatai is felbukkanhatnak.

A próba ideje alatt a szervezők Zoomon rendeznek beszélgetéseket, hogy üzenet híján hogyan fedezhetjük fel távolról civilizációk technológiájának nyomait.

De Paulis és csapata jelezte, hogy az idegenek jelentkezése nemcsak csillagászatról szól, vagyis nem könnyen megfejthető üzenetet alkottak, hanem olyat is, amelyhez nagyon különböző területek ismeretére lesz szükség.

(IFL Science, A Sign in Space, Space.com)

Rovatok