Index Vakbarát Hírportál

Eddig sokak számára nem elérhető szolgáltatást tett ingyenessé az Apple

2023. június 10., szombat 12:46

Elnézte a naptárat, korai karácsonyi ajándékot adott át már júniusban az Apple, amely felhasználói számára mostantól lehetővé teszi a béta-verziójú operációs rendszerek tesztelését – amire eddig csak egy külön előfizetői csomag megvásárlása esetén volt lehetőség.

Az Apple általában nem arról híres, hogy bármilyen eszközét vagy szolgáltatását is ingyen osztogatná, a techóriás termékeinek ára az elmúlt években ráadásul az egekbe szökött, és van, hogy az egyes eszközökhöz tartozó kiegészítők vagy kisebb javítások is több százezer forintjába fájnak a felhasználónak. 

Emiatt is különös, hogy most egy eddig csak külön előfizetéssel igénybe vehető szolgáltatást tesz ingyenessé a vállalat, az Apple ugyanis mostantól mindenki számára elérhetővé teszi a béta-verziójú operációs rendszerek tesztelését. 

Ezt korábban csak azok tehették meg, akik évi 99 dolláros (34 ezer forintos) díjat fizettek az Apple fejlesztői programjáért. Ez a kifizetés azt is lehetővé tette, hogy valaki alkalmazásokat tölthessen fel az Apple áruházába, azaz az App Store-ba.

Mostantól viszont bárki számára adott az operációs rendszerek próbaverzióinak tesztelése, ugyanis Apple ID birtokában bárki letöltheti a legújabb fejlesztői béta-verziókat.

A lehetőséget az után tette közzé a cég, hogy több publikáció is arról számolt be, az Apple véletlenül minden felhasználó számára elérhetővé tette ezt a szolgáltatást – írja a Tech Crunch

A lehetőségnek köszönhetően így bárki kipróbálhatja majd a legújabb hivatalos operációs rendszerek, így például az iPhone-okra készülő iOS 17 vagy a Mac gépekre tervezett macOs Sonoma elnevezésű verziót is. 

Mindez ugyan valóban jól hangzik, érdemes odafigyelni, hiszen ezek a rendszerek még sok esetben instabilak lehetnek, és kárt is okozhatnak az azt futtató készülékekben, így az Apple továbbra is azt javasolja, hogy csak olyan eszközökre telepítsük ezeket, amelyeket tesztelési céllal használunk.

Amennyiben pedig semmiképpen sem szeretne a hivatalos megjelenésig várni, de szeretné tesztelni a frissítést és azt adatvesztés nélkül megúszni, még egy kicsit érdemes várni, hiszen az Apple a következő hónapban kiadja a nyilvános béta-verziókat is, amelyek jóval stabilabbak, mint a fejlesztői kiadások.

Rovatok