Index Vakbarát Hírportál

Könnyebb lesz pénzt keresni a YouTube-on

2023. június 15., csütörtök 17:09

Valószínűleg piaci mozgások indokolják, hogy hamarosan kevesebb feliratkozóval és megtekintéssel is be lehet jutni a bevételeket továbbító programba.

A világ legnépszerűbb videómegosztó platformja a bejelentette, hogy enged a monetizáció, vagyis a videók megtekintései után járó hirdetési jutalék elérésének követelményeiből. A YouTube Partner Programban (YPP) való részvételhez ezentúl az alábbiak szükségesek:

Korábban 1000 feliratkozóval és 4000 óra lejátszással, negyedéves 10 millió Shorts-megtekintéssel kellett rendelkeznie annak, aki csatlakozni kívánt a programhoz. Ezek természetesen csak a produkciók népszerűségéhez kötött feltételek, egyéb, nem változó megkötések is vannak: az alkotónak 18 éven felülinek kell lennie, bele kell egyeznie a szerződési feltételekbe, és azt is nézik, hogy videói nem sértették a közösségi irányelveket.

A könnyítéssel kisebb, induló alkotók is hozzáférhetnek olyan monetizációs megoldásokhoz, amikkel közvetlenül a követőiktől tudnak bevételt szerezni, például kisebb támogatások gyűjtésével vagy előfizetőknek nyújtott exkluzív tartalmakkal.

Az új határokat először az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Tajvanon és Dél-Koreában vezetik be, a partnerprogram többi országában valamivel később lépnek életbe.

Lehajolnak az apró videókért

A TikTok minivideós piacán versengő Shorts alkotóinak javadalmazásán gőzerővel dolgozik a Google-tulajdonú cég. Miután tavaly év végén a Shorts-videók elérték a napi 50 milliárd megtekintést, idén februárban ezeket is bevonták a monetizációba. 

A Meta hasonló kaliberű platformja, a Reels valamivel erősebb, 140 milliárd megtekintést generált a Facebookon és Instagramon tavaly októberben.

A Youtube döntését minden bizonnyal a piaci folyamatok indokolták, mivel maga a TikTok június elején már bejelentette, hogy lejjebb helyezi a monetizációs követelményeit.

A legnépszerűbb, legjobban fizetett Youtube alkotó 2022-ben Jimmy Donaldson, vagyis MrBeast volt, aki 54 millió dollárt kaszált videóival. A tíz legnézettebb csatorna bevétele összesen 300 millió dollár volt. Ha nem a legnépszerűbbekről van szó, a monetizált videók szerény megélhetést vagy kiegészítő keresetet biztosítanak az alkotók többségének.

(Youtube Blog)

Rovatok