Index Vakbarát Hírportál

Fél évszázadot ver a Google kvantumszámítógépe a legerősebb szuperszámítógépre

2023. július 6., csütörtök 10:56

A kvantumszámítógép előnye pár éve még másodpercekben volt mérhető, azóta exponenciálisan nőtt a teljesítmény.

A Google kvantumszámítógépe, a Sycamore legutóbbi változata olyan műveleteket végez el másodpercek alatt, amivel napjaink leggyorsabb szuperszámítógépe 47 év alatt birkózna csak meg – derül ki egy, a szaksajtóban még nem megjelent beszámolóból. 

A számítógépek bináris rendszerben számolnak, egy bit értéke 1 vagy 0 lehet. A kvantumszámítógépek qubitjei a kvantum világ törvényein alapulnak, így értékük 1-es, 0 vagy mindkettő lehet. Ahogy a hagyományos processzorok teljesítményét nagyban meghatározza, hogy 8, 16, 32 vagy 64 bitesek, a kvantumszámítógépeknél a teljesítményük szempontjából is alapvető kérdés, hogy hány qubitet kezelnek.

A kvantumszámítógépek potenciálisan sokkal hatékonyabbak komplex számítások elvégzésében, és amióta fejlesztik őket, fontos mérföldkő, hogy mikor képesek legyőzni a hagyományos szuperszámítógépeket. Az 53 qubites Sycamore négy évvel ezelőtt még másodpercekkel győzte le a legerősebb szuperszámítógépet, a Frontiert. A Google kvantumszámítógépe ekkor érte el az úgynevezett kvantumfölényt, megelőzve a hagyományos számítógépet.

A Sycamore azóta 17 qubittel bővült, amivel számítási kapacitása exponenciálisan nőtt. 

Végkövetkeztetésünk, hogy a legutóbbi kísérlet már egyértelműen túllépett a klasszikus kvantum-számítástechnika rendszerén

– írták a kutatók.

Az akadémiai világon és a matematikai problémákon túl egyelőre nem vesszük hasznát a kvantumszámítógépeknek. Ennek egyik oka, hogy ezek a számítógépek nagyon érzékenyek a kvantumzajra, és nagyon intenzív hűtést igényelnek. Amint arra a Microsoft munkatársai rámutattak, még jelenlegi szinten is csak gyerekcipőben járnak a kvantumszámítógépek, és akkor lesznek igazán hatással a mindennapi életre, amikor képesek a másodpercenkénti egymillió kvantumszámítást elvégezni minimális hibaarány mellett.

(Interesting Engineering, Science Alert)

Rovatok