Index Vakbarát Hírportál

Az üzemanyagoknak is van szavatosságuk, le is járhatnak

2023. október 10., kedd 15:34

Mind a benzinnek, mind a gázolajnak van lejárati ideje. Előbbi nagyjából fél évig, míg utóbbi 12 hónapig bírja anélkül, hogy elindulnának az üzemanyagokban az oxidációs folyamatok.

Ha egy autót ritkán vezetnek, akkor egy idő után jelentkezhetnek a negatív következményei a tankban maradt üzemanyagnak. Előre nehéz megmondani, mennyi időt bír ki az üzemanyag a tankban, ugyanis nem követjük nyomon a benzin tárolási idejét a finomítástól a forgalmazásig – írja az Autószektor egy olasz lap nyomán. 

Fontos megjegyezni, hogy átlagosan:

Az üzemanyagtartály üres részében koncentrálódik a nedvesség, ami oxidációs folyamatokat indít el, ez pedig károsíthatja az üzemanyag-szivattyú fémelemeit és problémákat okozhat az injektoroknál.

A problémák már későn jelentkeznek és általában láthatatlanok, akkor veszi észre a sofőr, amikor a motorhibára figyelmeztető lámpa kigyullad vagy a motor üresjárata szabálytalan, esetleg a motor teljesítménye észrevehetően romlik.

Ezek elkerülése végett fontos a rendszeres használat, valamint havonta egyszer feltölteni friss üzemanyaggal a tartályt, mert a félig üresen hagyott tankban nagyobb felület marad az oxidációnak.

Esetleg lehet használni a benzinben hígítandó adalékanyagot, ami gátolja a korróziót és megőrzi a benzin szerkezetét. Ezt gyakran használják történelmi autók és szezonális kirándulás alkalmával használt kocsitulajdonosok.

Rovatok