Index Vakbarát Hírportál

A mobil vagy a nagy kijelző a rosszabb?

2023. október 16., hétfő 15:36

Köztudott, hogy a többórányi képernyő nézés nem tesz jót az emberi szemnek, mivel hatására kevesebbet pislogunk, így könnyebben kiszárad a szemünk. évtizedek óta van jelen az emberek életében a kék fényes kijelző, mégis kérdéseket vet fel, hogy a kisebb vagy a nagyobb képernyő okoz nagyobb károkat érzékszervünkben.

A kék fénynek számos negatív következménye lehet, egészen az alvászavaroktól az időskori szemfenéki meszesedésig. Azt azonban eddig még nem tudhattuk biztosan, mivel teszünk rosszabbat, a kis vagy a nagy képernyő „bámulásával”.

A BMC Opthamology tudományos folyóirat egyik publikációjában írtak egy tudományos kísérletről, melyben 46 résztvevővel egy héten keresztül nézettek videókat – minden nap egy órán keresztül – volt, akivel egy 6,1 hüvelykes iPhone XR készüléken, és volt, akivel egy 9,7 hüvelykes iPad-en. Céljuk az volt, hogy kiderítsék melyik kijelző befolyásolja negatívabban a résztvevők látását, és a teszt végére kiderült, 

a résztvevők hamarabb éreztek nagyobb fáradtságot és tapasztaltak a látásukkal kapcsolatos szempanaszokat, amikor a telefon képernyőjén nézték a videókat.

Ennek következtében arra figyelmeztettek, azzal teszünk a legjobbat szemünknek, ha igyekszünk minél kevesebbszer telefonon dolgozni, vagy tartalmat fogyasztani – írja PCW

Vannak szépséghibák, de van megoldás is

Kiemelendő, hogy a kísérlet egyik gyenge pontja a kevés résztvevő, ugyanis 46 ember nem biztosít túlzottan nagy merítést, továbbá a videónézés túl szűk tevékenységi kör, hiszen ma már olvasni és játszani is lehet a készülékeken.

Egy thaiföldi egyetemi kutatás tovább vitte a kísérletet, és arra jutott, hogy a monitor képernyője sem sokkal jobb alternatíva, mivel már 2 óra számítógépezés is megerőltető az emberi szem számára. 

Az Amerikai Szemészeti Akadémia javasolta a 20-20-20-as módszert azok számára, akik ténylegesen tenni szeretnének szemük egészségéért. Ez a módszer azt jelenti, hogy

20 percenként elfordítjuk tekintetünket és egy 20 lábnyi (kb. 6 méter) távolságra lévő tárgyra nézünk 20 másodpercig. 

Ezzel a módszerrel mozgásba hozzuk a szemünkben lévő izmokat, mivel a fókusztávolság változása megtornáztatja azokat, így csökken a szem megerőltetésének mértéke.

Rovatok