Index Vakbarát Hírportál

Nem hagyja magát az Apple, fellebbeznek

2023. december 27., szerda 13:41

Tovább bonyolódik az Apple és a Masimo ügye. A két vállalat jelenleg azért áll pereskedésben, mivel előbbi megsértette utóbbi egyik szabadalmát – az Apple Watchokban található véroxigénszint-mérő szenzorok és az algoritmusok, amelyek alapján a számításokat végzi az óra, ugyanis a Masimo védett fejlesztései. Mivel az Apple nem megfelelően alkalmazta a szabadalmat, a bíróság megtiltotta a vállalatnak, hogy a technológiát használó órákat értékesítsék, ez azonban nyilvánvalóan nem tetszik az Apple-nek, így fellebbeznek az ügyben.

Az Apple fellebbezést nyújtott be a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság döntése ellen, amely megtiltotta a Watch Series 9 és Watch Ultra 2 modellek amerikai értékesítését – derül ki a bírósági feljegyzésekből. A vállalat emellett a tilalom sürgősségi felfüggesztését kéri legalább két hétre, amíg a tiltott modellek újratervezett változatairól nem születik döntés.

Határozottan nem értünk egyet az USITC döntésével és az abból eredő végzéssel. Minden intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy az Apple Watch Series 9 és Apple Watch Ultra 2 modelleket a lehető leghamarabb ismét elérhetővé tegyük

– fogalmazott az Apple a Reutersnek eljuttatott közleményében.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a döntés mögött az a hónapok óta háttérben meghúzódó pereskedés áll, amit még a Masimo nevezetű cég indított a techóriással szemben – előbbi szerint ugyanis az Apple megsértette védett szabadalmaikat, és jogsértést követett el, amikor az ezek alapján készült okosórákat piacra dobták.

Korábban úgy tűnt, hogy az utolsó utáni pillanatban még sikerül az Apple-nek kiadnia egy olyan watchOS-es szoftverfrissítést, ami megváltoztatja azokat az algoritmusokat, amelyek alapján az órában lévő véroxigénmérő megállapítja a felhasználó véroxigénszintjét.

Ezt azonban nem tudták kiadni, és mivel Joe Biden december 25-ig nem vétózta meg a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) októberben meghozott döntését, az Apple mindaddig, amíg nem köt megállapodást a Masimóval, nem értékesítheti a készülékeit sem online, sem személyesen – így nemcsak a webshopból, hanem az Államokban lévő összes hivatalos Apple üzletből is lepakolták a polcokról az említett okosórákat.

Rovatok