Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes, ugyanakkor nagyon ritka mellékhatása derült ki a Covid-vakcináknak

2024. január 6., szombat 10:49

Kiderült, hogy mely oltástípusok a legveszélyesebbek a mellékhatásukat tekintve, és mit befolyásolnak.

A Covid-vakcinák mellékhatásaként számtalan tünet keringett a neten, de egyértelmű bizonyítékot, hogy ezek valóban az oltások miatt alakulnak ki, nem találtak. Mindeddig. Egy tanulmány ugyanis arra világított rá, hogy különösen a nőknél (75 százalékban) okozhatnak a vakcinák veszélyes mellékhatásokat, ami a szívet érinti. 

A Takotsubo kardiomiopátia egy átmeneti bal kamrai diszfunkcióval járó állapot, mely bizonyos esetekben akár életveszélyhez is vezethet. 

A pakisztáni szakemberek által készített kutatás szerint a Covid-vakcinák okozta kardiomiopátiában (egyfajta szívizombetegség) szenvedők átlagéletkora 55,8 év volt, és a mellékhatás főként nőket érintett. Az esetek többségében (87,5 százalékában) mRNS-technológiájú vakcinát kaptak a páciensek, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy főként a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyagainak beadása után jelentkeztek a tünetek.

Mik voltak ezek?

A mellkasi fájdalom, a légszomj és a hányinger voltak a  legfőbb jellemzők. Az első szimptómák megjelenéséig átlagosan 3 nap telt el. Valamennyi páciensnél emelkedett szívtroponinszintet tapasztaltak, 50 százalékuknál bal kamrai ejekciós frakcióra (szívelégtelenség) lettek figyelmesek.

A kutatásban részt vevő 15 fős csoportban a betegek 87,5 százaléka gyógyulás után távozhatott, ám 12,5 százalékuknál a kimenetel végzetesnek bizonyult.

A kutatók hangsúlyozzák: a jelenség mélyebb feltárásához további nemzetközi kutatások szükségesek, hiszen a mintanagyság nagyon kicsi a beadott több milliárd oltáshoz viszonyítva.

A kardiomiopátia egyébként szerencsére ritka mellékhatás, mely 100 ezerből csupán 35-40 embert érint, és gyakoribb szövődménye magának a koronavírusnak.

Az eredmények ugyanakkor rávilágítanak a kardiomiopátia figyelembevételének fontosságára a mellkasi fájdalom vagy a vakcináció utáni nehézlégzés differenciáldiagnózisában, kivált a már említett mRNS-technológiájú oltóanyagok tekintetében.

Rovatok