Index Vakbarát Hírportál

Határozott a mesterséges intelligenciáról az ENSZ

2024. március 22., péntek 10:49

A világ országait egyesítő szervezet először először foglalt állást a mesterséges intelligencia kérdésében, rögtön az összes tagország egyetértésével.

Az ENSZ Közgyűlése mind a 193 tagállam támogatásával fogadta el csütörtökön első határozatát a mesterséges intelligenciáról, ami többi között az új technológiák hasznából való egyenlő részesedést hangsúlyozza.

Az három hónap előkészítést követően elfogadott dokumentum célként fogalmazza meg, hogy csökkenjen a digitális szakadék a fejlett országok és a szegényebb, fejlődő államok között, valamint azt is, hogy minden szereplő ott ülhessen az asztalnál, amikor a mesterséges intelligencia felhasználásáról szóló tárgyalások zajlanak.

Az Egyesült Államok által előterjesztett határozati javaslat, – aminek 123 ország volt társ-előterjesztője – elismeri, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztései rendkívül felgyorsultak, ugyanakkor sürgetőnek minősíti a globális egyetértést az új technológia által létrehozott rendszerek biztonságáról és megbízhatóságáról.  

A Fehér Ház üdvözölte a dokumentum egyhangú elfogadását, a mesterséges intelligencia alkalmazásának és felhasználásának alapelveit felvázoló határozatot. Kamala Harris alelnök közleményében az amerikai adminisztráció elkötelezettségét hangoztatta a nemzetközi normák és szabályok kialakításában a fejlődő technológiákat tekintve.

Kicsit általános, de mindenki elfogadta

A határozathoz Oroszország és Kína is csatlakozott, annak ellenére, hogy az elmúlt években a hidegháború óta nem látott szintre erősödtek a nemzetközi politikai ellentétek. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete különösen jelentősnek mondta, hogy a világ egységesen kiállt a fejlődés elősegítése mellett 

olyan időkben,

amikor kevés dologban ért egyet.

Az határozat általánosító és nem határoz nem betartatási kritériumokat, vagyis nem kötelező hatályú. Főleg az egyhangú döntés érdekében nem tesz említést például a mesterséges intelligencia katonai felhasználásáról – ez nem jelenti azt, hogy nem vesznek tudomást a kérdésről, arról ugyanis folyamatos több oldalú nemzetközi egyeztetések folynak az ENSZ keretein belül és azon túl is.

Az elmúlt év során nem csak a technika fejlődése, de a diplomácia is felgyorsult komoly társadalmi kérdéseket felvető, emberi munkát kiváltó technika térnyerése miatt. Szóba került a Japánban rendezett G-7 csúcson, az Egyesült Királyságban tavaly novemberben szerveztek MI-biztonsági nemzetközi konferenciát. 

Az Európai Unió nagyjából egy hete fogadta el saját jogszabályát, amelyben a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozták egyeben között üzleti, katonai és bűnüldözési területen, továbbá kötelezővé tették a generált tartalmak jelölését.

(Foreign Policy, MTI)

Rovatok