Index Vakbarát Hírportál

Létrehozták az első magyar AI-alapú éttermi asszisztenst

2024. május 5., vasárnap 19:22

A koronavírus-járvány árnyékában állt neki egy baráti társaság kitalálni egy olyan platformot, amely megkönnyíti az információszerzést és a tájékozódást a vendéglátóhelyekről, miközben azok kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja. A végeredmény – a NearY – egy olyan felület lett, amely a vendégek és az éttermek helyzetét is nagyban megkönnyíti.

A felület megalkotói hívták fel a figyelmet, hogy „tíz vendégből kilenc online nézi meg az éttermet, mielőtt oda személyesen ellátogat”, miközben a limitált információ miatt ehhez átlagosan három oldalt is felkeresnek, ha épp nem telefonon a pincértől próbálnak meg információt kicsikarni.

Miért ne lehetne folyamatosan kommunikálni és helyben fogyasztásra ösztönözni az online látogatókat anélkül, hogy rabolnánk az éttermi dolgozók idejét– tették fel a kérdést a NeerY weboldalán.

A platform megalkotóival a Piac&Profit lépett kapcsolatba. A portál kérdésére válaszolva kifejtették, hogy egy olyan eszközt akartak létrehozni, amely a legjobb személyes élményt nyújtja.

Szerettünk volna egy olyan, hasznos és dinamikus eszközt létrehozni, ami a legjobb személyes élményt nyújtja, ahol a felhasználók beszélgetni tudnak, gyorsan megtalálják az összes őket érdeklő információt, és akár még kedvezményekben is részesülhetnek

– mondta Melegh Csongor, a NeerY alapítója.

Elmondása szerint az elnevezés az angol „near” szóból ered, amellyel a közelben elérhető helyekre szerettek volna utalni. Az asszisztens a nap 24 órájában a vendégek rendelkezésére áll, ráadásul komplex kérdéseket is meg tud válaszolni, például arról, hogy rendelhető-e vegán menü. Emellett a vendég össze tudja hasonlítani a kiszállítási és a helyben fogyasztás árait, böngészhet a vendégértékelések között, és akár azonnal foglalhat is.

A Covid-járvány után és az inflációs nyomás alatt kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a vendéglátóhelyek elsősorban a kiszállítási partnerek révén, önállóan nehezen tudnak online értékesíteni, a vendégek pedig nehezen jutnak naprakész információhoz, mert az éttermek eléggé elhanyagolják ezeket a felületeket

– tette hozzá.

A kezdeményezés által az alapítók kész megoldást kínálnak, amit beruházás és technikai tudás nélkül bármely vendéglátóhely 15 perc alatt el tud indítani.

A platform egyik különlegessége a foglalási rendszer. A NeerY nemcsak leülteti a vendéget, törekedve az étterem optimális kihasználtságára, hanem számol az összetolhatóasztal-lehetőségekkel, és a kívánt kapacitás elérésére törekszik. Emellett a vendégeket automatikusan emlékezteti a közelgő foglalásra, de azt sem felejti el, hogy 2 órával a látogatás után az étterem értékelésére biztassa a felhasználót.

A NeerY rövid idő alatt népszerűvé vált a vendéglátósok körében, a rendszerhez többek között olyan éttermek csatlakoztak, mint a Digó Pizzázók, a Marischka étterem, az Elysé vagy a Mixát udvar.

Rovatok