Index Vakbarát Hírportál

Új funkciót vezet be a TikTok, ez mindent megváltoztat

2024. május 10., péntek 07:25

A TikTok közösségi médiaplatform csütörtöki bejelentése szerint a jövőben címkézni fogja a mesterséges intelligencia alkotta tartalmakat. Ezt a felhasználók megtévesztésének elkerülése érdekében látják szükségesnek.

A TikTok ezentúl automatikusan jelezni fogja a felhasználónak, ha a mesterséges intelligencia (AI) által létrehozott tartalmat tekintenek meg – jelentette be csütörtökön a közösségi médiaplatform az MTI szerint.

A közlemény szerint erre azért van szükség, mert „az AI olyan hihetetlennek tűnő tartalmak – szövegek, fotók, hangzó- és mozgóképes anyagok – létrehozására is képes, amelyek zavarba ejthetik vagy meg is téveszthetik a felhasználókat, ha nem értesülnek arról, hogy az adott tartalmat az AI hozta létre”.

A TikTok egy e célra létrehozott címkével fogja ellátni a érintett tartalmakat, hogy a felhasználó bizonyos internetes oldalakon már a letöltés előtt megtudja, hogy AI alkotta tartalommal van dolga.

A közösségi médiaplatform arra is emlékeztetett, hogy olyan internetes cégek is tagjai már a 2021-ben megalakult, a tartalmak eredetiségét és származását felügyelő szövetségnek (C2PA), mint a Google, az OpenAI, az Adobe és a Microsoft. Ezek a vállalatok lényegében már alkalmazzák ezt az automatikus jelölési eljárást – fogalmaztak a közleményben.

Adam Presser, a TikTok üzemeltetési vezetője közölte: a TikTok azért lép be a szövetségbe, mert felhasználói számára „nagyon fontos az átláthatóság”.

Emlékeztetett arra, hogy a vállalat a saját alkalmazásán belül készített tartalmaknál már tavaly szeptember óta egy saját program, a TikTok az AI segítségével figyelmezteti felhasználóit arra, ha a tartalmat módosították.

Rovatok