Index Vakbarát Hírportál

Betörhet a ChatGPT és a Gemini az Apple-termékekre

2024. május 12., vasárnap 08:27

Az Apple közel áll az OpenAI-jal kötött megállapodáshoz, hogy a ChatGPT-t az iPhone-eszközökre telepítse. A lépés része annak a törekvésnek, hogy AI-funkciókat adjanak az Apple-készülékekhez. A vállalat a Google-lel is tárgyalt a Gemini használatáról, amely egyelőre nem vezetett eredményhez, de az egyeztetések folyamatban vannak.

Az Apple megállapodást köthet az OpenAI-jal, hogy a startup technológiáját használja az iPhone készülékein. Ez része annak a szélesebb körű törekvésnek, hogy az amerikai vállalat mesterségesintelligencia-funkciókkal lássa el az eszközeit.

A két fél véglegesítette a ChatGPT funkcióinak az Apple iOS 18-ban, az iPhone következő operációs rendszerében való használatára vonatkozó megállapodás feltételeit –  jelentette a Bloomberg az Economx szerint. 

A hírügynökség forrásai szerint az Apple az Alphabet Inc. multinacionális ernyővállalathoz tartozó Google részvénytársasággal is folytatott tárgyalásokat a cég Gemini chatbotjának licenceléséről. Ezek a megbeszélések nem vezettek megállapodáshoz, de folyamatban vannak – írták, hangsúlyozva: 

Az OpenAI-megállapodás lehetővé tenné, hogy az Apple egy népszerű chatbotot kínáljon egy sor új AI-funkció részeként, amelyeket a jövő hónapban tervez bejelenteni.

Az Apple, az OpenAI és a Google képviselői nem kívántak nyilatkozni.

Átgondoltan érkeznek az AI-funkciók

Az Apple júniusban, az éves Worldwide Developers Conference (Apple Fejlesztői Világkonferencia) alkalmával tervezi a megjelenést a mesterséges intelligencia világában. Ennek részeként a vállalat saját, házon belüli processzorokkal felszerelt adatközpontokon keresztül fogja futtatni az AI-funkciókat.

Hiszünk az AI átalakító erejében és ígéretében, és úgy gondoljuk, hogy vannak olyan előnyeink, amelyek megkülönböztetnek minket ebben az új korszakban, beleértve az Apple egyedülálló kombinációját a zökkenőmentes hardver-, szoftver- és szolgáltatásintegrációban

– mondta Tim Cook az Apple múlt heti konferenciáján.

Tavaly Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elmondta, hogy ő személyesen használja az OpenAI ChatGPT-t, de hozzátette, hogy „számos olyan probléma van, amelyet még rendezni kell”. Azt ígérte, hogy az új AI funkciók „nagyon átgondoltan” érkeznek majd az Apple termékeibe.

Rovatok