Index Vakbarát Hírportál

Ismét megváltozik a Windowsban a Start menü

2024. május 13., hétfő 11:48

Új funkciókkal bővül a Windows 11-ben az ikonikus Start menü, amelybe ezúttal egy jobb vagy bal oldali sávban akár minialkalmazásokat, úgynevezett Companionöket is kihelyezhetünk – a furcsa nevek azonban senkit se tévesszenek meg, a valóságban egyszerűen csak widgetekről van szó.

Lassan három éve már, hogy a Microsoft bejelentette a Windows 11-et, amelyhez az elmúlt hónapokban bőven érkeztek fejlesztések, a Start menü azonban hellyel-közzel ugyanolyan maradt.

Ez viszont már nem sokáig lesz így, egy friss jelentés szerint ugyanis a redmondiak készen állnak kicsit átszabni azt.

Az X-en egy @thebookisclosed néven megtalálható felhasználó posztjából az látszik, hogy a Windows 11 egy még kiadatlan változatában a Start menü bővíthetővé válik – az ablak jobb vagy bal oldalára egy pluszsáv helyezhető ki, amelyben extra információkat jeleníthetünk meg widgetek formájában.

Azt, hogy a funkció mikor kerül bele a Windows 11 végleges verziójába, egyelőre még nem tudni, az azonban biztos, hogy a widgetek használata opcionális, azt külön engedélyezni kell majd a beállításokban.

Egy rakat más fejlesztés is érkezik

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a következő hetekben olyan apróbb fejlesztések is érkeznek majd a rendszerbe, amelyek megkönnyítik, bizonyos esetekben logikusabbá teszik az eddigi munkafolyamatokat.

Az egér jobb gombjával az asztalra kattintva például egy enyhén újratervezett menü bukkan majd fel: az olyan gyorsműveletek, mint például a vágás, másolás vagy beillesztés, eddig csak ikonok formájában jelent meg egy alsó sávban, a 24H2-es verzióban azonban a felugró ablak tetejére kerülnek, szöveggel jelezve, hogy pontosan milyen műveletet is hajt végre az adott ikon.

Az új verzió emellett lehetőséget ad majd arra, hogy módosítsuk a képek metaadatait JPG- és PNG-formátumok esetében is. Ami azonban talán még ennél is fontosabb, az az, hogy a Copilot beköltözik a fájlkezelőbe, ami képes lesz összegezni bizonyos fájlok tartalmát, de akár képeket is módosíthat majd.

Rovatok