Index Vakbarát Hírportál

A TikTok antiszemitává teszi a gyerekeket – vélik a szakértők

2024. május 17., péntek 10:36

Szakértők szerint a TikTok radikalizálja a fiatalok nézeteit, mert tudat alatt olyan irányba tereli őket az algoritmus, ahonnan szélsőséges gondolkodásmódot sajátítanak el. Ennek köszönhetően a Hamász-terroristákat már szabadságharcosoknak tartják, és ezzel úgy vélik, hogy már meg is nyerték a propagandaháborút.

Ahmad Mansour szélsőségesség-szakértő Maybrit Illner talkshow-jában először azonosította nyilvánosan a kínai TikTok alkalmazást mint kifejezetten a német fiatalokat fenyegető veszélyt – írta meg a Bild. Az arab–palesztin származású pszichológus és író azt mondta:

Ha a mai gyerekek több órát töltenek a TikTokon – amit sokan tesznek –, akkor antiszemitákká válnak, mert az algoritmusok ebbe az irányba terelik őket.

Más szóval a TikTok automatikusan egy nagyon konkrét cél felé tereli különösen a fiatal felhasználókat, gyakran anélkül, hogy észrevennék: a zsidógyűlölet, Izrael elpusztításának vágya felé – véli a szakértő. „Ez pedig hamarosan konfliktusba sodorja a naiv áldozatokat a német többségi társadalommal, amely számára Izrael biztonsága államügy” – tette hozzá.

Mansour a Hamász propagandájáról – az Izrael elleni gyilkos terrortámadást követően, amelynek következtében 1200 ember meghalt, és 137-et még mindig túszként tartanak fogva – a következőket mondta: „Amikor a baloldali szélsőségességről és az iszlamizmusról beszélünk, az emberiség történetének legnagyobb kampánya zajlik október 7-e óta a közösségi médiában. Ez milliókat érint!”

A szakértő szerint a kérdés az, hogy miért nem vagyunk még mindig aktívabbak a közösségi médiában az ellennarratívákkal, a példaképekkel, az oktatással, a politikai neveléssel. „Még el sem kezdtük! Ez óriási feladat a politikusok számára” – mondta.

Még a gyerekek is támadásokat terveznek

„Mindannyiunknak jobban jelen kell lennünk!” – nyomatékosította Mansour. „Ez egy olyan kampány, amelyet emberek milliói folytatnak, nekünk pedig ellenkampányt kellene vezetnünk. Minden demokratának ki kell állnia és fel kell emelnie a hangját, akár digitálisan is! Sokkal pozitívabb történetet kellene mesélnünk az együttélésünk értékeiről” – támogatta Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere.

Letartóztatunk, elfogunk fiatalokat, gyerekeket, tinédzsereket, akik támadásokat terveznek. Világosan állást kell foglalnunk abban, hogy mi lehetséges és mi nem!

– hangsúlyozta Reul.

„Azok a történelemórák, amelyeken a holokausztról tanultunk, ma már nem működnek” – figyelmeztetett a The Washington Post újságírója, Souad Mekhennet. „Harcolunk a TikTok, a közösségi média ellen, ahol egy másik történetet mesélnek el.”

Omid Nouripour zöldpárti vezető szintén veszélyforrásként azonosította a klímaikon Greta Thunberget:

Október 7-e után posztolt egy fotót, amelyen egy plüsspolip volt hátul jobbra. A polip egyértelműen antiszemita szimbólum. Az úgynevezett baloldali antiszemitizmus nem újdonság, és ugyanúgy küzdeni kell ellene, mint minden más ellen

– nyilatkozta.

Alattomos stratégia

„A fogalmak »elfoglalásáról« van szó” – elemezte Mekhennet. „Vannak emberek, akik valójában megpróbálják egyenlővé tenni Gázát Vietnámmal. Népirtás, apartheid: az emberek megpróbálják Izraelt egyenlővé tenni minden rosszal, ami a világon létezik. Ez összehangolt. Vannak emberek, akik nagyon pontosan megmondják, hogy mely szavakat kell »megszállni«.”

Aggodalma szerint „a véleménydiktatúra kezdetét is láttuk”.

Ha újságíróként interjút akartál adni, jöttek az emberek, és azt mondták: először azt kell mondanod, hogy »szabad Palesztinát«. Ha nem mondod, azt mondják, hogy cionista vagy. És itt kezd veszélyessé válni a dolog

– vélte.

„A Hamász már megnyerte a propagandaháborút” – panaszolta Mekhennet. A terroristákat „úgy ábrázolják és úgy érzékeltetik, mintha szabadságharcosok lennének”. A „folyótól a tengerig” iszlamista jelszóval kapcsolatban, amely Izrael teljes elpusztítását célozza, Reul azt mondta: „Ezt az egyik közigazgatási bíróság engedélyezte, a másik pedig betiltotta. Ez rendkívül zavar.”

Mansour a hamburgi iszlamista felvonulások szervezőiről számolt be: „A »Muszlim Interaktív« és »Az iszlám generációja« betöltötte az Iszlám Állam által hagyott űrt. Az iszlám fiatalokat az áldozatok szerepébe helyezték.” Figyelmeztetése szerint nagyon menőnek tűnnek, és rendkívül sikeresek. „Sürgősen el kell gondolkodnunk azon, hogyan nyerhetjük vissza a fiatalok egy generációját a demokráciának” – figyelmeztetett.

Rovatok