Index Vakbarát Hírportál

A boxeres férfiaknak több a spermiumuk

2018. augusztus 10., péntek 08:23

A boxeralsót viselő férfiak több spermiummal rendelkeznek, mint azok, akik szorosan a testhez simuló alsónadrágot hordanak – írja az MTI egy amerikai kutatás alapján.

A Human Reproduction című szaklapban megjelent tanulmány szerint a boxeralsót viselőknél nagyobb a spermában a spermiumkoncentráció és nagyobb az úszó spermiumok aránya. A harvardi Lidia Mínguez-Alarcon által vezetett kutatócsoport szerint a szűk alsók viselőinek vérében ugyanakkor magasabb a spermium termelését ösztönző follikuluszstimuláló hormon (FSH) koncentrációja. A szakértők feltételezése szerint ez már a test reakciója lehet a korlátozott spermiumtermelésre.

Mínguez-Alarcon és kollégái a kutatásuk során 650 olyan pár férfitagját vizsgálták meg, akik a gyermekáldás elmaradása miatt felkerestek egy klinikát. E férfiak spermiumkoncentrációja még a normális tartományban helyezkedett el. A kutatók kikérdezték a férfiakat alsónemű-viselési szokásaikról, és elemezték a férfi termékenységet jellemző értékeket.

A férfiak fele legszívesebben visel boxeralsót. Kimutatták, hogy azokhoz a férfiakhoz képest, akik inkább más típusú alsónadrágot viselnek, a boxeralsót viselők 17 százalékkal több spermiummal, 33 százalékkal több úszó spermiummal és nagyobb spermiumkoncentrációval rendelkeznek.

Különösen nagy a különbség a boxeralsót viselők és a nagyon szűk alsónadrágot viselők között.

Bár a tanulmánnyal nem lehet közvetlenül bebizonyítani, hogy a szűk alsónemű okozhatja a spermiumszám csökkenését, a kutatók utalnak arra, hogy korábbi tanulmányok hasonló eredményre jutottak. Az egyik ilyen tanulmány során két önkéntes hónapokon át szűk, majd ugyanannyi ideig bő alsónadrágot viselt.

"A tanulmány rávilágít, hogy a termékenységi problémákkal küzdő férfiak pozitívan befolyásolhatják a nemzőképességüket" – mondta Sabine Kliesch, a Münsteri Egyetemi Klinika munkatársa. Hozzátette: minden mért érték a normális tartományban mozog, ezért az eredményeket nem szabad túlértékelni. "Biztosan nem szabad azt a fordított következtetést levonni, hogy terméketlenséget okoz, ha valaki nem boxeralsót visel" – hangsúlyozta.

"A kutatások szerint az utóbbi évtizedben a nyugati világban csökkent a férfiak spermájának minősége. Ennek lehetséges okai a táplálkozásban, a megnövekedett testtömegindexben és a herezacskók magasabb hőmérsékletében kereshetők" – mondta Florian Wagenlehrer, a németországi Giessen és Marburg Egyetemi Kórház igazgatója. A herék optimális hőmérséklete egy Celsius-fokkal a testmag hőmérséklete alatt van.

A kutatás során több tényezőt is figyelembe vettek, például a vizsgált férfiak testsúlyát és életkorát, azt, hogy dohányoznak-e és hogy szeretnek-e forró fürdőket venni. Ezek azonban nem befolyásolták a végeredményt.

Rovatok