Index Vakbarát Hírportál

Az anyaméhben végeztek gerincműtétet két magzaton

2018. október 26., péntek 16:17

Két meg nem született magzaton is gerincműtétet végeztek brit sebészek, hetekkel azelőtt, hogy a babák világra jöttek volna. Eddig még sosem végeztek ilyen műtétet az Egyesült Királyságban.

A londoni University College Hospitalban végrehajtott operációban összesen 30 orvos vett részt.

A magzatok nyitott gerinccel (spina bifida) fejlődtek; ilyenkor a gerincvelő nem fejlődik megfelelően, és egy kis hézag található benne. A nyitott gerincet általában közvetlenül a születés után szokták megoperálni, mert a beavatkozás hatékonysága attól is függ, hogy milyen korán hajtják végre. Minél előbb végzik el a műtétet, annál eredményesebb lesz a hosszú távú egészségre és a mobilitásra nézve.

A 90 perces beavatkozást nyáron végezték el. A műtét során a sebészek felnyitották az anya méhét, és ott végezték el a gerincműtétet. Ez nem volt kockázatmentes, mivel idő előtt beindíthatja a szülést, de a kutatók már dolgoznak az új, kevésbé invazív megoldásokon is.

Egy kevés nyugtatót adtunk az anyának, ami segített neki ellazulni, de még mindig volt némi kockázat.

– mondta Anne David, a UCL professzora, aki három évig dolgozott azon, hogy az eljárást az Egyesült Királyságban is alkalmazni lehessen. Korábban a hasonló műtétekért az Egyesült Államokba, Svájcba vagy Belgiumba kellett utazni.

A kórház közleménye szerint az anya és a gyerekek gyorsan felépültek a beavatkozás után.

(BBC News)

Rovatok