Index Vakbarát Hírportál

A spermát is megviseli a klímaváltozás

2018. november 14., szerda 10:51

Egy új kutatás szerint a klímaváltozással megszaporodó hőhullámok ronthatják a férfi termékenységet, mert csökkenthetik a spermiumok számát és életképességét – írja a USA Today.

A Nature Communications szaklapban megjelent tanulmány szerzői lisztbogarakat tettek ki hőhullámoknak, de azt állítják, az eredményeikből az emberekre nézve is lehet következtetéseket levonni. "A kutatások azt mutatják, hogy melegvérű fajok reprodukciójára is károsan hatnak a hőhullámok, és már korábban kiderült, hogy ez emlősöknél terméketlenséghez vezet" – mondta Kirs Sales, a tanulmány vezető szerzője, az East Anglia-i Egyetem kutatója.

A hőhullámok az előrejelzések szerint a jövőben meg fognak szaporodni, ezzel viszont az állati és emberi szaporodást sodorhatják veszélybe. A kutatás szerint az optimálisnál 5-7 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletnek 5 napon át kitett hímek termékenységét csökkentették a hőhullámok, a nőstényekére viszont nem voltak hatással. Az eredmények szerint az egymást követő hőhullámok szinte sterilizálják a hímeket.

További nyugtalanító eredmény, hogy a kutatók azt is megállapították, hogy azoknak a hímeknek az utódai, amelyek átélték a hőhullámot, rövidebb ideig éltek, mint azokéi, amelyek nem.

Rovatok