Index Vakbarát Hírportál

Sörre bor: bármikor? A tudomány válaszol

2019. február 8., péntek 10:01

Sörre bor: bármikor, borra sör: meggyötör.

A mondást nyilván ön is hallotta már, de vajon mennyi a valóságalapja? Ennek jártak utána a brit Cambridge-i és a német Witten/Herdecke Egyetem kutatói, és arra jutottak, hogy puszta mítoszról van szó – írja a Sky News.

A kutatók 90, 19 és 40 év közötti résztvevővel tesztelték a népi hipotézist, csak ők némileg tudományosabban úgy fogalmaztak, hogy a "a sör- és borfogyasztás kombinációjának és sorrendjének hatása a másnaposság intenzitására" az, ami érdekli őket.

A résztvevőket három csoportra osztották:

Minden résztvevőt orvosi felügyelet alatt tartottak, és másnap rendszeres időközönként kikérdezték őket. Értékelték az állapotukat többek között aszerint, hogy mennyire szomjasak, fáradtak, fáj-e a fejük, a gyomruk, szédülnek-e, van-e hányingerük, csökkent-e az étvágyuk, illetve gyorsult-e a szívverésük. Egy héttel később megismételték a tesztet, de az első és a második csoport tagjainál megcserélték az italok sorrendjét.

A kísérlet arra jutott, hogy tök mindegy, milyen sorrendben iszol: ha túl sokat iszol, ugyanúgy másnapos leszel.

Az eredménynek a kutatók se örültek, mert ha sikerült volna egy bizonyos sorrendről bebizonyítani, hogy elkerülhető vele a másnaposság, abból sokan profitáltak volna. De hát a tudomány, az tudomány, az eredményeiket közzé is tették az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban. Annyiban még reménykedhetünk, hogy a kísérletet kevés résztvevővel végezték, így későbbi kutatások még árnyalhatják a képet.

Rovatok