Index Vakbarát Hírportál

Kritikus állapotban van a szétválasztott bangladesi ikerpár egyik tagja

2019. augusztus 14., szerda 12:56

Változott a magyar orvoscsapat által szétválasztott hároméves bangladesi kislányok állapota: Rabeyánál pozitív fejleményekről számolhatunk be, Rukaya viszont vírusos lázzal küzd, így állapota kritikus, közölte szerdán a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

A sziámi ikerpárt augusztus 1-jén és 2-án, 30 órás maratoni műtét során választotta szét a 35 fős magyar orvoscsoport. Rabeya a koponya- és agyszétválasztó műtét után 5 nappal magához tért, azóta mozgatja a végtagjait, felismeri édesanyját, figyeli a környezetét. A gyermek jól van: egész mondatokban beszél, mosolyog és szájon át eszik.

Testvére, Rukaya viszont továbbra is altatásban van, és bár önállóan lélegzik, de légzéstámogatásra van szüksége. Az alapítvány közleménye szerint ez a "többnapos mélyaltatás a felépülési folyamat szakmailag megszokott velejárója egy ilyen összetett és hosszadalmas műtét után". A kislánynál az elmúlt napokban vírusos láz lépett fel, amivel kapcsolatban úgy fogalmaz a közlemény, hogy "paraméterei és leletei problémát jeleztek az utóbbi napokban, orvosaink tesztet végeztek nála, mely pozitív eredményt mutatott".

A következő napokban várható a fertőzés kimenetele, addig életveszélyes állapotról kell beszélni Rukaya esetében. Dr. Pataki Gergely, a műtétsorozat koordinátora, a végső szétválasztást vezető dr. Csókay András, illetve aneszteziológiai csapat vezetője, dr. Csapody Marcell jelenleg is Dakkában van az ikrekkel.

Rovatok