Index Vakbarát Hírportál

Aki egész életében antiszociális, annak kisebb az agya

2020. február 23., vasárnap 17:47 | aznap frissítve

Tinédzserkorban viszonylag gyakran fordul elő valamilyen antiszociális viselkedésforma, például agresszió, erőszakosság, mások megfélemlítése vagy megszégyenítése, lopás, hazudozás vagy a kötelességek teljesítésének rendszeres elmulasztása. Jobb esetben az ember felnőtt korára kinövi az ilyesmit, de vannak, akikre később is jellemzőek az ilyen magatartásformák. Egy nemzetközi kutatócsoport most ez utóbbi csoportot vizsgálva megállapította, hogy aki egész életében antiszociális viselkedést tanúsít, annak különbségek figyelhetők meg az agyszerkezetében – írja a Futurism.

A kutatók 652 résztvevő agyáról készítettek MRI-felvételt, és megállapították, hogy a világ életükben antiszociális viselkedést tanúsítóknak jelentősen vékonyabb az agykérgük, és a teljes agyfelületük is kisebb, mint azoknak, akiknek nincsenek ilyen társas érintkezésbeli problémáik. A kutatás eredményeit tömören összefoglalva:

aki egész életében antiszociális, annak kisebb az agya.

Aki csak tinédzserkorában volt antiszociális, de felnőttként már nem, annál nem is találtak semmilyen fizikai különbséget az agyban. A kutatók szerint az ő esetükben jellemzően arról lehet szó, hogy a fiatalkori viselkedésük természetes válaszreakció a tinédzserkor gyakran nehezen megugorható szociális akadályaira, de mivel ez fizikai abnormalitással nem jár, az illetők később képesek a változásra.

Az ebből a kutatásból még nem világos, hogy hogy van-e ok-okozati kapcsolat a viselkedés és az agyi struktúra között, és ha igen, az milyen irányú, azaz hogy azért válik-e valaki egész életére antiszociálissá, mert eltérő az agyának a felépítése, vagy ez a hosszú távon fenntartott viselkedés idézi-e elő a fizikai változásokat.

Christina Carlisi, a University College London kutatója, a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmány [pdf] vezető szerzője szerint az eredményeik inkább azt a nézetet támogatják, hogy akinek felnőtt korában is meggyűlik a baja a beilleszkedéssel, annál éppen ezek az agyi eltérések gátolhatják azoknak a társas képességeknek a kialakulását, amelyek megakadályoznák az antiszociális viselkedést.

(Borítókép: Martha Barreno /VW Pics/Universal Images Group via Getty Images)

Rovatok