Index Vakbarát Hírportál

Okostelefonon kaphatnak diagnózist bőrbetegek

2020. április 3., péntek 10:44

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája egy új, MedInnoScan nevű okostelefonos alkalmazáson keresztül nyújt segítséget a bőrtünetekkel hozzájuk forduló pácienseknek, akik így személyes konzultáció nélkül kérhetnek tanácsot a szakorvosoktól, közölte az egyetem csütörtökön.

Az alkalmazás segítségével a páciensek bőrtünetükről készíthetnek egy képet, amelyet szöveges megjegyzéssel kiegészítve, TAJ-számuk megadását követően továbbíthatnak a klinika szakorvosai felé. A diagnózist – a szakorvosok terheltségétől függően – néhány órán, de legkésőbb három napon belül emailben megkapják. A páciensek ingyenesen vehetik igénybe a teledermatológiai ellátást, az applikáció a hatályos adatvédelmi követelményeknek megfelel, közölte a Semmelweis Egyetem az Indexszel.

Az app közvetlenül csak az Apple Store-ból tölthető le iPhone-okra, vagy iPad-ekre, az androidos verzió egyelőre nincs fenn a Google Play boltban, a MedInnoScan V4.0.3 csak közvetve szerezhető be a https://appstore.seb.medinnoscan.com/ címen (nb.: amíg a Google Play-ben nem jelenik meg az app, addig itt találhatnak segédletet a telepítéshez.).

Működik a Távleletező Rendszer

"A MedInnoScan alkalmazás használatával a jelenlegi járványban gyorsan és biztonságosan lehet diagnosztizálni az esetleges bőrbetegségeket, hiszen nem kell személyesen találkoznia a páciensnek és az orvosnak, illetve a páciensnek egy váróteremben többedmagával üldögélnie" – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Sárdy Miklós, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója a MedInnoScan ellátásba integrálásával kapcsolatban elmondta, hogy a Semmelweis Bőrgyógyászati Strukturált Távleletező Rendszeren keresztül az elmúlt pár napban már 222 páciens igénybe is vette a szolgáltatást.

A teledermatológiai rendelés elindításának ötlete Bánvölgyi Andrástól, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának szakorvosától származik, a megvalósítás a magyar MedInnoScan Kft-nek köszönhető. Az orvosi diagnosztikai mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozó startup vezetője, a Harvard Egyetemen végzett Szoldán Péter, aki 2012 óta foglalkozik mesterséges intelligenciák fejlesztésével. A Semmelweis Egyetemmel együttműködésben folytatott projektek között szerepel CT felvételekről tüdőrák-diagnózis, MR felvételeken térdporc-geometria meghatározás, és krónikus sebek klasszifikációja fényképes 3D modellek alapján.

Ez utóbbi, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által finanszírozott projekthez használták azt a fényképkészítő és -feltöltő alkalmazást, melynek gyors átalakítása tette lehetővé, hogy a teledermatológiai rendszer két héttel az ötlet megszületése után felállhasson. A projekt gyors megvalósításához az NVIDIA és az Amazon Web Services is nagy mértékben hozzájárult, a két cég ugyanis virtuális szervereket bocsájtott ingyen a fejlesztők rendelkezésre.

Rovatok