Index Vakbarát Hírportál

Keszonkamra a hosszú élet titka?

2020. november 21., szombat 08:24

Izraeli kutatók sikeresen meghosszabbították a sejtöregedés kulcsának gondolt kromoszómaszakaszt.

Telomernek hívják a kromoszómák végén található, ismétlődéseket tartalmazó szakaszt, amely cipőfűzőhöz hasonló módon a szétbomlástól védi az örökítőanyag végét, és megakadályozza összetapadásukat. Mivel a telomerek több ezer ismétlődést tartalmaznak, és minden osztódással rövidülnek, az öregedés kulcsának tekintik – a telomerek meghosszabbítása pedig az öregedés elleni küzdelem Szent Grálja.

Under pressure

Ez utóbbi sikerült a Tel-Aviv Egyetem Shamir orvosi központja munkatársainak az Aging című, öregedéssel foglalkozó szaklapban publikált kísérleti eredmények szerint. A kezelés során harmincöt 64 évnél idősebb alanyt nagynyomású oxigénterápiának vetettek alá, lényegében a búvárok dekompressziójánál alkalmazott nagynyomású kabinokban. A kezeltek tiszta oxigént kaptak naponta 90 percig heti öt alkalommal, három hónapon keresztül.

A vizsgálat végén úgy találták, hogy a résztvevők telomerjei 20 százalékkal meghosszabbodtak, míg elöregedett sejtjeik száma 37 százalékkal csökkent. A beszámoló szerint ez gyakorlatilag olyan volt, mintha a sejtjeik huszonöt évet fiatalodtak volna.

Vegyszermentes fiatalodás

Nem ez az első eset, amikor kutatók az öregedés sikeres visszafordításáról számolnak be. A közelmúltban több olyan kutatás is megjelent, amely a danazol nevű gyógyszer telomermeghosszabbító hatását igazolta.

Az oxigénterápiáról szóló tanulmány egyik szerzője, Amir Hadanny idegsebész kiemelte, hogy az új módszer nem igényel gyógyszeres beavatkozást. Ugyanakkor nem biztos, hogy mindenkit vonz a gondolat, hogy mindennap bezárkózzon egy nagynyomású kamrába. 

Rovatok