Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették a DNS-javító mechanizmust

2021. január 26., kedd 10:47 | aznap frissítve

Az általunk ismert életformák sejtjei örökítőanyagot tartalmaznak, amelyről az osztódás során másolat készül. Ez egy bevált és jól működő folyamat, de azért mindig becsúszhatnak hibák.

Az ilyen hibák kezelésének egyik mechanizmusa a DNS-törés által indukált replikáció (BIR vagy break-induced replication), ami összehegeszti az örökítőanyagot. Ez azonban rizikós folyamat, mert az összeillesztés során hibák kerülhetnek a DNS-be, amik például hosszú távon rák kialakulásához vezető mutációnak bizonyulhatnak.

Ez egy kétélű fegyver. A javítás képessége alapvetően jó, és bizonyos DNS-törések nem javíthatók másképp. A cél tehát jó, de a végeredmény rossz lehet

– magyarázza Anna Malkova, az Iowa Egyetem biológiaprofesszora. Malkova január közepén a Nature-ben publikált tanulmányában írta le a BIR működésének teljes folyamatát.

A tudomány eddig csak a folyamat kezdetét és végét ismerte pontosan. Ismert volt például, hogy a javítóapparátus egyfajta buborékot hoz létre a DNS sérülése körül, majd szétbontja az érintetlen szakaszokat, és új DNS-re másolja őket. Az Iowa Egyetem végzős diákja, Liping Liu által kifejlesztett Droplet Digital PCR nevű eljárással most végig tudták követni a folyamatot.

Képzeljen el egy vasútvonalat. Liping egy csomó állomást helyezett el a vonalon, és mindenütt nézte, hogy mi halad át. Mennyi DNS-többlet jelentkezett az egyes pontokon, és ebből összeállíthattuk a folyamatot

– mondja Malkova.

Mindez persze nem lett volna elég: a kutatócsoport az egyes állomásokon akadályokat képezett a folyamat előtt – például folyamatban lévő fehérjeátírást vagy telomér szekvenciát –, és megnézték, mi történik.

Kiderült például, hogy ha a folyamat már a kezdetnél egy folyamatban lévő transkripcióba fut (amikor a DNS-ben tárolt információ kiírása történik fehérjeelőállítás céljából), az egész javítás leáll. Az is feltűnt, hogy a későbbiekben a transkripció iránya és térbeli elhelyezkedése befolyásolhatja a javítás minőségét, ami fontos lehet a rák kialakulásában.

Tudtuk, hogy sok instabilitás van ott, ahol a gyakori átírás találkozik a replikációval. Eddig nem tudtuk, hogy mi okozza ezt a jelenséget

– mondta Malkova.

A probléma tehát ott keletkezik, amikor osztódás során folyamatban lévő átírásba ütközik a másolás.

A kutatásunk megmutatta, hogy a BIR ilyenkor siet segíteni, de az érkezése nagy árat követel. Ahol a BIR találkozik a transkripcióval, instabilitás kerülhet a rendszerbe, ami mutációkhoz vezet. Végeredményben: amiről azt gondoltuk, hogy a transkripció és a replikáció ütközése okozhatja a rákot, valójában a BIR közbelépése miatt történik. Menti a menthetőt, de kérdéses, hogy mennyit segít valójában

– emelte ki Malkova.

Rovatok