Index Vakbarát Hírportál

Új vakcina hozhat a fordulatot a malária elleni harcban

2021. április 26., hétfő 12:09

A világ leggyilkosabb fertőző betegsége elleni oltásokat évtizedekig kudarcok kísérték. Az új oxfordi oltás 77 százalékban véd.

Az Oxfordi Egyetem klinikai tesztelés fázisában tartó védőoltása 77 százalékos hatékonysággal véd a világ egyik legtöbb emberéletet követelő fertőző betegsége, a malária ellen.

A maláriát okozó egysejtű Plasmodium parazitát az úgynevezett maláriaszúnyogok (Anopheles) terjesztik. 2019-ben 229 millióan fertőződtek meg a betegséggel és 409 ezren haltak bele az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. A fertőzések 94 százaléka Afrikában következik be, az áldozatok kétharmada 5 év alatti gyermek - ezzel a malária a gyermekhalandóság egyik fő oka a födrészen.

A malária elleni oltások fejlesztését évtizedek óta kudarcok kisérik. Az eddig ismert leghatásosabb vakcinával 55,8 százalékos védettséget tudtak elérni.

Az Oxfordi Egyetem "R21/Matrx-M" nevű védőoltása az első lehet, ami eléri az Egészségügyi Világszervezet által kitűzött 75 százalékos védettségi célt, ha a neves orvostudományi szaklapnál, a Lancetnél elbírálásra váró tudományos cikkük megállja a helyét.

A teszteket 450 másfél és öt éves kor közötti Burkina Fasói gyerekeken végezték, akiket három csoportba osztottak. Az egyik csoport placebót, a másik kisebb dózist, a harmadik nagyobb dózist kapott az oltóanyagból. Egy évvel később az adatok azt mutatták, hogy a nagyobb dózisú védőoltás az esetek 77 százalékában, a kisebb dózis az esetek 71 százalékában védett a maláriától. Súlyos mellékhatásról nem érkezett jelentés.

Az oxfordi kutatók vakcinájának alapja élesztő, amely a hepatitis B felszíni fehérje és a malária parazita külső fehérjeburkának keverékét termeli. Az így előállított hepatitis B fehérje vírusszerű részecskékké áll össze, amelynek felszíne maláriafehérjéket hordoz. Az oltóanyag gyártása az indiai Serum Intézet részvételével történik.

A klinikai teszt harmadik fázisa idén kezdődik, 4800 önkéntessel Burkina Fasóban, Maliban, Kenyában és Tanzániában.

Az eredménnyel kritikus és rivális vakcinát fejlesztő Rhoel Dinglasan emlékeztetett a GlaxoSmithKline maláriaoltásának balsorsára, amelynek hatékonysága 33,4 százalékra esett vissza, amikor a parazita egy másik változatával találkozott. Az ellenálló malária kiválasztódása miatt ismét füstbe mehet a hatékony oltás - mutatott rá Dinglasan. 

(LiveScience, MedicalXpress, ScienceMag)

Rovatok