Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, napi hány kávé káros az agyra

2021. július 26., hétfő 05:47

A túlzott fogyasztás csökkenti az agytérfogatot, sztrókot és elbutulást okozhat.

Sok embernek a nap elindításához elengedhetetlen, de lehet, hogy az agynak mégsem egészséges a kávé, derül ki a South Australia Egyetem kutatásából, ami az egyik legnagyobb szabású vizsgálat volt a maga nemében.

A szakemberek az Egyesült Királyság Biobank genetikai-népegészségügyi programja közel 18 ezer, 37–73 év közötti részvevőjének egészségügyi adatait vizsgálva arra jutottak, hogy napi több mint hat kávé elfogyasztása 53 százalékkal növelte az elbutulással járó idegrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala. A globális kávéfogyasztás kilencmilliárd kiló évente, ezért fontos, hogy megismerjük a potenciális egészségügyi hatásait

– mondta Kitty Pham, a kutatás vezetője a MedicalXpressnek.

Ez eddig a legnagyobb kutatás a kávéfogyasztás, az agytérfogat, a demencia veszélyének és az agyvérzés veszélyének összefüggésével kapcsolatban, az egyik legnagyobb, agytérfogat-vizsgálattal és egyéb tényezők figyelembevételével készült kutatás. Az összes permutáció mellett az eredményeink következetesen azt mutatták, hogy a magasabb kávéfogyasztás az agytérfogat zsugorodásával járt – lényegében több mint hat kávé elfogyasztása különböző betegségekkel, például demenciával és sztrókkal fenyegeti az agyat

– tette hozzá.

A demencia olyan, leépüléssel járó jelenség, amely az emlékezetet és gondolkodást rombolva fokozatosan lehetetlenné teszi az alapvető napi tevékenységek végrehajtását. Jelenleg 50 millióan élnek demenciával világszerte, de számuk rohamosan növekszik.

A sztrók az agyi vérellátást érintő esemény, amely oxigénhiányt és agykárosodást okozva különböző működéseket lehetetlenít el. A sztrók a 25 év felettiek negyedét fenyegeti. Világszerte évente 13,7 millióan kapnak sztrókot, ezek közül 5,5 millió halálos kimenetelű.

A genetikus adatok és randomizált kontrollcsoport eredményeinek fényében az adataink erősen alátámasztják, hogy a magas kávéfogyasztás káros az agy egészségére. Bár a konkrét okok nem ismertek, a legkevesebb, amit tehetünk, hogy a vízháztartásunkra ügyelve iszunk egy kis vizet a kávéhoz. 

Az átlagos kávéfogyasztás napi egy-két csésze. Természetesen napi egy-két kávé általában nem gond. Ugyanakkor viszont, ha valaki azt veszi észre, hogy a fogyasztása valahol hat csésze környékén jár, fontos, hogy átgondolja, mit iszik legközelebb

– mondta Elina Hyppönen professzor, a South Australia Egyetem precíziós egészségügyi központjának igazgatója.

(MedicalXpress)

Rovatok