Index Vakbarát Hírportál

A látogatók szeme láttára restaurálják a firenzei Pietát

2019. november 25., hétfő 08:34

A látogatók szeme láttára restaurálják Michelangelo Buonarroti (1475-1564) Pieta-szobrát a firenzei Dóm múzeumában. A márványszobor helyreállítási munkái a hétvégén kezdődtek a Museo dell'Opera del Duomóban, a firenzei Dóm téren. A restaurálás előreláthatóan 2020 nyaráig tart, múzeumlátogatók a munka minden fázisának tanúi lehetnek.

A szobrot a firenzei műemlékvédelem felügyelete alatt, a Friends of Florence alapítvány finanszírozásával állítják helyre. A munkát szakértő csapatával Paola Rosa firenzei restaurátor végzi, aki más Michelangelo-műveken is dolgozott már.

A firenzei Pietát először restaurálják, eddig állagmegóvást sem végeztek rajta. A szobrot többek között alaposan meg kell tisztítani, hogy a márvány eredeti színe újra láthatóvá váljon.

A Pietát, vagyis a keresztről levett Krisztust ölében tartó, fiát sirató Mária többalakos szoborcsoportját a reneszánsz géniusz már öregkorában, 1547-1555 között készítette. Az agg szobrász elégedetlen volt művével: márvány silánysága miatt nem tetszett neki, ezért kalapáccsal törte darabokra. A darabokat később összeillesztették.

A firenzei Pieta a bibliai Máriát, Mária Magdalénát és a halott Krisztust ábrázolja, mögöttük áll Nikodémus, akinek a művész a saját arcát adta, ez az egyetlen önarcképe. Michelangelo római Pietája 1498 és 1499 között keletkezett. Készítésekor a művész húszas évei közepén járt, és ez a remekmű hozta meg számára a hírnevet. A szobor a római Szent Péter-bazilikában áll. (MTI/ANSA)

(Borítókép: Laura Lezza/Getty Images Hungary)

Rovatok