Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a régészet napja

2020. június 19., péntek 13:21

Az előttünk álló hétvégén hatodjára rendezik meg Régészet Napja programsorozatot, ami 2020-ban a „Networks/Hálózatok” címet viseli. A járványhelyzet miatt sokáig úgy tűnt, hogy idén elmarad rendezvény, de az enyhítések, majd a veszélyhelyzet megszüntetése után, mondhatni utolsó utáni pillanatban összeállt a teljes program. Ennek köszönhetően június 19-21. között, a többi európai országgal egy időben megtartják nálunk is az eredetileg május 26-án ünnepelt Régészet Napjához kapcsolódó rendezvényeket, amik a francia kezdeményezésre létrejött Európai Régészeti Napok rendezvénysorozatának lesznek részei.

A szervezők az idei hálózatos tematikával kapcsolatban úgy fogalmaztak az Indexnek elküldött közleményben, hogy

az egyes emberek és az emberi közösségek harmonikus és sikeres működésének egyik alapfeltétele – akár felívelő, akár válságokkal terhelt időszakban – a kapcsolatok és kapcsolati hálózatok létrehozása, fenntartása és kiterjesztése. A kapcsolatok különböző szintjeit a régészeti kutatás nagyon sokféle módon mutathatja be: beszélhetünk róluk egy-egy tárgy segítségével vagy lelőhelyek hálózatán keresztül, de megvilágíthatók összetett kutatási módszerek példáival is.

Az idei rendezvényhez összesen 14 intézmény csatlakozik online vagy offline formában. Minden helyszín a járványügyi helyzethez alkalmazkodva kínálja programjait: ahol van rá biztonságos lehetőség, ott élő kül- vagy beltéri eseményeket szerveznek, akiknek pedig erre nincs módjuk, online kapcsolódnak az idei Régészet Napjához.

Néhány program a pénteken kezdődő rendezvények közül:

A programokról bővebb információk a regeszetnapja.hu oldalon, a Régészet Napja Facebook oldalán (események), angol nyelven pedig az Európai Régészeti Napok központi honlapján érhetőek el.

Rovatok