Index Vakbarát Hírportál

Önkéntesek mentik a csernobili zóna kutyáit

2021. április 26., hétfő 13:58

A tragédia által sújtott terület kutyáinak története máig tart.

1986. április 27-én, amikor Pripjaty város lakosságát kitelepítették, teljes káosz uralkodott, és az embereknek alig egy órájuk volt az alapvető ingóságaikat összepakolni indulás előtt. A kutyáikat nem vihették magukkal, azok hiába próbáltak a kivezényelt buszokra a gazdáikhoz feljutni. A kedvencek kilométereken át rohantak a buszok után, de az emberek soha nem tértek vissza.

Az evakuáció után a tanács vadászokat vezényelt a területre, akik védőfelszerelés nélkül, de teherautókkal együtt mozogva munkához láttak. A kutyák eleinte a házaikat őrizték, és örültek az emberek megjelenésének. A vadászok elejtették és billenőplatós teherautókra dobálták őket.

Ahogy csökkent számuk, a megmaradt kutyák az erdőkbe menekültek vagy megtámadták az embereket. A vadászok tették a dolgukat, de ez sem volt elég. 35 évvel a katasztrófa után a hátrahagyott kutyák elvadult leszármazottai több mint ezren élnek a harminc kilométer átmérőjű lezárt zónában. Legtöbbjük csak 4-5 évig él. Legnagyobb ellenségük nem a sugárzás vagy a vadászok, hanem a többi vadállat, a betegségek és a tél.

Fürdetés, örökbefogadás

Az amerikai Clean Futures Fund segélyszervezet 2017 óta végzi a környék kutyáinak oltását és ivartalanítását. Az önkéntesek által begyűjtött állatokat ivartalanítás előtt gyógykezelik, majd azonosító tetoválást és doziméteres fülbillogot kapnak.

Bár hivatalosan tilos, a bezárt atomerőmű környékén dolgozó munkások és katasztrófaturisták etetik az állatokat. A katasztrófát feldolgozó HBO-sorozat nemcsak a kutyák sorsát elevenítette fel, de a zónába irányuló turizmust is mintegy 40 százalékkal fellendítette.

Az ukrán állam hozzájárult a helyi kutyák örökbefogadásához. Ezek közül az egy évnél fiatalabbakat szabad elvinni, ha nem bizonyulnak sugárszennyezettnek. A porban található béta- és gamma-sugárzó anyagok a legtöbb esetben egy alapos fürdetéssel eltávolíthatók a kutyák bundájából.

A Clean Futures Fund örökbefogadási programjában ötven kutyára több mint ezer örökbefogadó jelentkezett. Tevékenységüknek köszönhetően nullára csökkent a kutyaszaporulat. Veszettség elleni oltásuk pedig különösen fontos a környék lakosságának védelmében, mivel a kelet-ukrajnai helyzet miatt a korábban Oroszországból beszerzett oltóanyag évek óta hiánycikk. 

(Moscow Times, Wikipedia)

(Borítókép: Önkéntes egy kóbor kutyát simogat Csernobilban, 2018. június 8-án. Fotó:  Sergei SUPINSKY / AFP)

Rovatok