Index Vakbarát Hírportál

Ez a Ferrari maga a megtestesült nyolcvanas évek

2022. április 4., hétfő 09:25

Ha csak három dolgot kellene mondani a nyolcvanas évekből, amit lehetetlen elfeledni, az egyik mindenképpen a Ferrari Testarossa lenne. De lehet, hogy a másik kettő is. Annál inkább szeretnénk kisavazni emlékezetünkből az öntörvényű autósokat, akik mindenhol előznek, ha biztonságos, ha nem. És ha már emlékek: felidézzük a műanyagból fröccsöntött népautó történetét.

Bár súlyos évtizedekre vagyunk már tőle, mégis imádjuk a nyolcvanas éveket. De hogy a viharba ne tennénk, ha egyszer olyan csodák születtek akkor, mint a Ferrari Testarossa. Gyönyörű sportautó, mára pedig popkulturális szimbólum is vált belőle:

Egy másik évtized, egészen más világ: a Chrysler CCV-ről nehéz eldönteni, hogy zseniális ötlet, vagy őrült gondolat. Műanyagból fröccsöntött népautó, aprócska motorral, PET-palackokból újrahasznosított karosszériával. A sztorija sem kevésbé érdekes, mint maga a koncepció:

Sajnos időről időre bebizonyosodik, hogy túl sok olyan autós él köztünk, sőt közlekedik mellettünk, aki nem alkalmas erre. Itt van mindjárt két rettenetes példa arra, amikor valaki nem hajlandó tudomást venni arról, hogy amit csinál, nemcsak szabálytalan, de veszélyes is:

Újra emelkedésnek indultak Kínában a koronavírusos esetszámok, emiatt pedig ismét korlátozásokat kell bevezetni. Így van ez a rendezvényekkel is, aminek legújabb áldozata a Pekingi Autószalon. Áprilisban tartották volna meg, de halasztani kellett:

Mit csinálnak a mai tizenévesek? Sablont aligha lehet ráhúzni, vannak, akik tanulnak, vannak, akik inkább folyton csak buliznának. Meg aztán olyanok is, akik önkénteskednek. Az ausztrál Beau Jackson szabadidejében autósokat figyelmeztet a traffipaxra:

(Borítókép: Jakusovszky Kristóf/Totalcar)

Rovatok