Index Vakbarát Hírportál

Lékelt koponyák az M0-s nyomvonalán

2009. április 1., szerda 11:17

Szív alakú csüngőt, vaskéseket, és feltehetően szándékosan meglékel koponyákat találtak az M0-s körgyűrű nyomvonalán feltárt honfoglaláskori sírokban.

A Budapesti Történeti Múzeum középkori osztálya egy honfoglaláskori temető nyolc sírját tárta fel 2008. őszén, az M0-ás autópálya építésékor. Két nő és hat férfi északkelet-délnyugati tájolású csontvázát találták meg, gyermektemetkezés nem került elő. A régészeti híroldalon megjelent cikk szerint lehetséges, hogy az esetleg sekélyebbre ásott gyereksírokat a korábbi mezőgazdasági munkák semmisítették meg. Erre utalhat az is, hogy a feltárt sírok közül kettő részben bolygatott volt.

kéttagú csüngő1

A férfi sírokban általában vaskést találtak, de előkerültek nyílhegyek és a tegez szájánál használt díszített csontlapocskák is. Az egyik női sírból két karperec került elő - az egyik az alkar közepén az egykori kaftán ujját szoríthatta le, a másikat pedig a csuklóján viselte az elhunyt. A másik női sírban egy látványosabb ékszert, egy ezüstből készült, aranyozott, kéttagú, alul szív alakú csüngővel ellátott veretet találtak. Az ékszerrel a női inget díszítették.

Magas ősök

A temetőben talált embermaradványok vizsgálatát Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának antropológusa végezte. Vizsgálatai szerint az itt eltemetett eleink magasak voltak. Az egyik középkorú férfi 165 cm-es méretét leszámítva, a többi férfi mind 170 cm-nél magasabb volt. A két nő közül az egyik 166, a másik pedig 168 cm magas lehetett. Koponyáik europid vonásúak és - egy kivételével - rövidek és szélesek.

A csontmaradványokon több, nem halálos patológiai elváltozást, aktív-harcias életmódra utaló sérülést lehetett megfigyelni. Ezek közül érdemes az egyik férfisírnál fellelhető koponyalékelés (trepanálás) nyomát külön megemlíteni, amely leginkább egy olyan nagyterületű sebre emlékeztetett, amelyet gyógyulásakor nem fedett bőr.

Rovatok