Index Vakbarát Hírportál

Egyeseknek hasogat a fejük a koffeintől

2009. augusztus 17., hétfő 12:12 | aznap frissítve

A sok koffeint fogyasztó emberek gyakrabban szenvednek alkalmi fejfájásoktól, de a kevés koffeint fogyasztóknál nagyobb az esély a krónikus fejfájásra, derült ki egy norvég kutatásból.

Norvég tudósok több mint ötvenezer emberen vizsgálták a koffein hatását, és ennek eredményeként megállapították, hogy a koffein egyeseknél fejfájást okoz, míg másoknál megelőzi azt.

A trondheimi Norvég Tudomány- és Technológiai Egyetem (NTNU) kutatói megállapították, hogy a sok koffeint fogyasztó emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek alkalmi fejfájásoktól, mint azok, akik kevés koffeint vesznek magukhoz. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a kevés koffeint fogyasztotóknak nagyobb eséllyel volt krónikus fejfájásuk, ami annyit jelent, hogy egy hónapban 14 vagy ennél több napon fájt a fejük.

Nem találtak kézenfekvő okot a tapasztalt különbségekre, a kutatók azt tanácsolják az alkalmi fejfájástól szenvedőknek, hogy csökkentsék a koffein mennyiségét. A krónikus fejfájással küszködők viszont talán mérsékelhetik fejfájásaik gyakoriságát és erősségét, ha koffeines italt isznak.

Rovatok