no

Index Vakbarát Hírportál

Bajuszosak lesznek a robotok

2009. október 29., csütörtök 14:55 | aznap frissítve

Egy brit kutatás szerint a jövő robotjai épp úgy érzékelhetik majd a trágyakat, mint az emberek. A tudósok mesterséges egérbajusszal kapcsolták össze egy robot agyát, hogy megfigyeljék, miként dolgozza fel a gépi idegközpont a tapintásból származó ingereket.

Az edinburghi és sheffieldi egyetem kutatói szerint a robotok fejlesztése mellett az orvostudományban is fontos szerepe lehet az érzékeléssel kapcsolatos kísérleteknek, mert az eredményeknek köszönhetően az érzékelésre képes művégtagok gyártása is lehetővé válhat.

Amikor a robotokra szerelt műbajusz különböző tárgyakat súrolt, a mesterséges agy a bajusz mozgásának megfelelően - a valódi agy működéséhez hasonlóan - képes megtanulni a tárgyakról érkező információkat.

A tudósok a műbajusz mozgása alapján a hozzá tartozó agyműködést is vizsgálták, így világossá vált, hogy az agy érzékelési tapasztalat alapján tanul, tehát nem pusztán ösztönös tárgyazonosításról van szó. Az eredmények alapján a tudósok az emberi agy működését és az érintésből származó információk feldolgozásának módját is jobban megérthetik.

A tanulmányt az Európai Unió finanszírozta és az Idegtudományi Társaság chicagói konferenciáján mutatták be. James Bednar, az edinburghi egyetem munkatársa szerint a kutatás eredményeképpen a robotok a jövőben még az emberénél is jobb érzékszerveket kaphatnak.

Rovatok