Index Vakbarát Hírportál

Erjesztéssel fűti magát egy virág

2010. február 11., csütörtök 12:59 | aznap frissítve

Élesztő segítségével melegíti fel magát a Spanyolország hegyvidékeiben elterjedt szagos hunyor, hogy a beporzáshoz több dongót vonzzon magához.

Spanyol biológusok arról számoltak be, hogy a szagos hunyor a virágjában lévő élesztő segítségével feldolgozza nektárjában lévő cukrot, és ezáltal hő keletkezik. A meleg több dongót vonz, így pozitív hatással van a beporzásra, a hunyor növekedésére.

Carlos M. Herrera és a Sevilla közelében lévő Donana Biológiai Állomás többi munkatársa Spanyolország egyik hegyvidéki régiójában két helyszínen vizsgálta a szagos hunyort (Helleborus foetidus). Ezeken a területeken a mérgező és kellemetlen illatot árasztó virág a fenyők aljnövényzetében él.

A kutatások során először eltávolították a növényből a nektárt, a második kísérletben pedig extra mennyiségű élesztőt fecskendeztek a virág nektárjába. Végül összehasonlították a külső és a belső hőmérsékletet.

A vizsgálatok eredményeként megállapították, hogy az élesztő-kemence által a hunyor belsejében átlagosan 1,1-1,8 Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet, mint a növény környezetében.

Eddig csupán két olyan mechanizmust ismertek a kutatók, amelyek segítségével a növények növelik hőmérsékletüket: a sejtlégzés folyamatát és a napfény elnyelését.

Herrera és kollégái szerint az élesztő az árnyékos, sötét erdőkben segítheti a növény beporzását, mivel a dongók és darazsak előnyben részesítik a meleg virágokat, elsősorban azokra szállnak le. Ugyanakkor az élesztő olyan sok cukrot használ fel, hogy a nektár kevésbé édes lesz, ez pedig adott esetben elűzheti a méheket és dongókat. Az élesztő-kemencék funkciójának megértéséhez tehát további vizsgálatokra és kutatásokra van szükség. 

Rovatok