Index Vakbarát Hírportál

Szívkockázati tényező a butaság

2010. február 11., csütörtök 09:35 | aznap frissítve

Öt fő oka van a szívbetegségek kialakulásának, és a második legveszélyesebb tényező az alacsony intelligencia.

A dohányzás után az alacsony intelligencia a második a szívproblémák kockázati listáján a brit Orvosi Kutatási Tanács (MRC) tanulmánya szerint. A szívbetegségek vezető kockázati tényezői: a dohányzás, az alacsony IQ és alacsony jövedelem, a magas vérnyomás, valamint a kevés mozgás.

A vizsgálatban 1145, a húsz évig tartó követés kezdetekor 55 év körüli férfi és nő adatait elemezték. Mint David Batty kutatásvezető elmondta, néhány valószínűsíthető mechanizmus megmagyarázhatja, miért növeli a szívbetegségek kockázatát az alacsony intelligenciahányados, köztük elsősorban az, miként viszonyul az egyén az egészséges viselkedéshez.

Azok, akik figyelmen kívül hagyják vagy nem értik meg a dohányzás kockázatáról, a megfelelő étrend és a mozgás előnyeiről szóló tanácsokat, nagyobb kockázatnak vannak kitéve - írták a tanulmány szerzői az European Journal of Cardiovascular Prevention című szakfolyóiratban.

A szakemberek arra következtetnek a vizsgálat eredményeiből, hogy a népegészségügyi kampányokban érdemes lenne az élet korai szakaszára összpontosítani, amikor befolyásolható az IQ és megbirkózhatnak a szociális esélyegyenlőtlenséggel. Ezzel egyidejűleg pedig a kockázati tényezőkről szóló üzeneteket is egyszerűsíteni kellene.

Rovatok