Index Vakbarát Hírportál

A szülések növelhetik a szélütés kockázatát

2010. június 24., csütörtök 13:30

A többször szült nők nyaki artériáiban gyorsabb lehet a plakkok lerakódása, mint azoknál a nőknél, akik kevés alkalommal vagy egyáltalán nem szültek.

Egy, a Stroke című szakfolyóirat online kiadásában megjelent ausztrál tanulmány arra utal, hogy a terhesség hozzájárul a nyaki verőér belhártyájának, az intima-médiának megvastagodásához (IMT). Az IMT időbeli növekedése az artériában lerakódó meszes plakk vastagodását jelzi.

Michael R. Skilton melbourne-i kutató úgy véli, a terhességgel járó biológiai folyamatok okozhatják a változást. Mint a kutatásvezető elmondta, a vér koleszterinszintje például megemelkedik terhesség alatt, ahogy az inzulinnal szembeni rezisztencia is. Utóbbi folyamat azoknál, akik nem állapotosak, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának előjele. Terhesség alatt megváltozik a nemi hormonok koncentrációja is, a testben pedig gyulladásos állapot alakul ki. Skilton és kollégái úgy vélik, mindezek hozzájárulhatnak az IMT növekedéséhez a nyaki verőérben.

Skilton csoportja egy 1980 óta zajló finn tanulmány adatait használta fel elemzéséhez. 1800, akkor a húszas és negyvenes éveik között lévő embert vontak be a vizsgált csoportba, akiknél 2001 és 2007 között ultrahangos karotiszvizsgálatot végeztek. Megállapították, hogy évente a nőknél 7, a férfiaknál 9 mikrométerrel nőtt az IMT értéke. A nők csoportján belül minden egyes szüléssel átlagosan 7,5 mikrométerrel vastagodott a plakk. Mint Skilton megjegyezte, minden egyes terhesség annyival járult hozzá az IMT növekedéséhez, mintha eltelt volna egy további év.

A szakemberek a nőknek az egyéb kockázati tényezők csökkentését ajánlják, amelyet kiegyensúlyozott étrenddel, rendszeres mozgással, a dohányzás elhagyásával érhetnek el. Ez az életvitel csökkenti a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát is, melyek hagyományosan kockázati tényezői a szívbetegségeknek és a szélütésnek.

Rovatok