Index Vakbarát Hírportál

Túlsúlyosaknál ritkábban alakul ki zöldhályog

2010. augusztus 11., szerda 10:01

A többletsúly sok betegség szempontjából jelent kockázatot, ezért érdekes megtudni, hogy a gömbölyded testalkat védheti a nőket a súlyos szembetegség, a zöldhályog egyik formája ellen.

A zöldhályog (glaukoma) időnként rohamokban jelentkezik, és olyankor a szaruhártya zöldessé válik. A 40 évesnél idősebb korosztályban 100 emberből átlagosan kettő lesz glaukomás. A betegség lényege, hogy a szemüreg belső nyomása megemelkedik és emiatt károsodik az ideghártya és a szemideg. Ez fokozatosan tönkreteszi a látást, de gyógyszeresen ma már jól kezelhető. A leggyakoribb változat a nyitott szemzugú zöldhályog, de ennek van olyan formája is, melyben a szemüreg belső nyomása nem magasabb. A szemideg azonban ez esetben is károsodik, és ez is figyelmes kezelést igényel.

Két évtizednél hosszabb ideig tartó vizsgálat mutatta ki, hogy akinek súlytöbblet miatt a testtömegindexe magasabb volt, lényegesen ritkábban került glaukoma miatt szemészhez, mint a karcsúak. A kutatók azt találták, hogy a nők körében a testtömeg index minden egységnyi emelkedése hat százalékkal csökkentette az említett típusú zöldhályog előfordulását. A férfiak csoportjában ez a kedvező összefüggés nem érvényesült.

Rovatok