Index Vakbarát Hírportál

A súlycsökkentő műtéttel olcsóbb a cukorbetegség kezelése

2010. augusztus 17., kedd 18:00

A súlycsökkentő műtéten átesett elhízott cukorbetegek kétharmada az operációt követő hat hónapon belül elhagyhatta a betegségére szedett gyógyszereket - írták tanulmányukba amerikai tudósok.

Mint fogalmaztak: a műtét feleslegessé teheti a cukorbetegség rendszeres gyógyszeres kezelését, így csökkennek az ezzel kapcsolatos egészségügyi kiadások is, ami komoly érv lehet az egészségbiztosítók számára, hogy támogassák ezt az eljárást.

A kialakult cukorbetegség és elhízás ritkán visszafordítható állapot - hangsúlyozta Martin Makary, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tudósa, aki munkatársaival az Archives of Surgery című folyóiratban publikálta kutatási eredményeit.

Amíg az elhízás megelőzésére és visszafordítására nem születik meg a sikeres nem műtéti gyógymód, addig a legtöbb páciens számára egyedül az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség esetében alkalmazott súlycsökkentő operáció biztosíthatja az állapot fenntartható visszafordítását - mutattak rá a tanulmány szerzői.

Az elmúlt öt évben kétszáz százalékkal nőtt a súlycsökkentő műtétek száma. A több módon is végrehajtható gyomorszűkítő műtét lényege, hogy a beavatkozást követően a páciens úgy érzi: kevés evéstől is teljesen jóllakott. Korábban azonban csak néhány tanulmány foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy milyen hatása van az ilyen műtéteknek a 2-es típusú diabétesz egészségügyi költségeire.

Makary és kollégái 2235 súlycsökkentő műtéten átesett beteg egészségbiztosítási számláit elemezték négy éves időszakot áttekintve. Tapasztalataik szerint mindössze a 25 százalékuk szedte tovább a cukorbetegségre felírt gyógyszerét a műtét után fél évvel is, és az idő előrehaladtával tovább csökkent az arány. Egy évvel a beavatkozást követően már csak 20 százalék szorult az orvosságra, két év múltán pedig mindössze 15 százalékuk.

A páciensek cukorbetegségre szedett gyógyszerének költsége a műtét előtt két évvel évente átlagosan 6376 dollárt tett ki. A műtét és a kórházi kezelés középáron 30 ezer dollárba került. Az egészségügyi kiadások a műtét utáni évben tíz százalékkal nőttek, de a beavatkozás után két évvel 34 százalékkal estek vissza, a harmadik évben pedig 70,5 százalékos csökkenést jegyeztek fel a kutatók.

A tudóscsoport úgy értékelte, hogy mivel a műtét évtizedekre biztosíthatja a súlycsökkenés fenntarthatóságát, a cukorbetegségből eredő komplikációk szintén hosszú távon elkerülhetők maradnak. Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) a legalább 40 feletti testtömegindexszel (BMI) rendelkezők számára javasolja a súlycsökkentő műtétet. (A BMI megállapításához a kilogrammban megadott testsúlyt osztják a méterben megadott magasság négyzetével.) Egy 165 centiméteres ember, akinek 40-es a BMI-je, 109 kilogrammot nyom.

Rovatok