Index Vakbarát Hírportál

Szerdától a 75 wattos izzóknak is végük

2010. augusztus 30., hétfő 15:01

A boltokban még jóideig kaphatók lesznek, gyártani azonban már nem lehet a 75 wattnál erősebb izzókat. Az egész technológiának vége két év múlva.

Szeptember elsejétől megszűnik a hagyományos, 75 wattnál erősebb izzók nagykereskedelmi forgalmazása Magyarországon. Pontosabban az egész Európai Unióban egy 2008-as uniós megállapodás értelmében. Ez már a második lépés: tavaly a 80 wattnál erősebb izzókat végezték ki, 2012-től meg egyáltalán nem lehet hagyományos villanykörtéket vásárolni. A felhalmozott készleteket még szeptember elseje után is eladhatják az üzletek.

Az izzólámpa 130 éves története ér így lassan véget. Az utódok, a kompakt fénycsövek és a LED-alapú technológiák lesznek. A kompakt fénycsövek mellett szól többek közt a lényegesen hosszabb élettartam: akár 10-15 ezer órán keresztül is működőképesek maradnak, szemben a hagyományos izzó 1500 órás életciklusával. Ráadásul kevesebbet is fogyasztanak, általában ötödannyi az energiafelvételük, éppen ezért minden évben meg lehet spórolni a villanyszámlán azt az összeget, amibe maga a fénycső került. Lényegében tehát 10-15-szörösen visszahozza az árát.

Minderre azonban szükség is van, hiszen a kezdeti befektetés magasabb: többe kerülnek, mint a hagyományos izzók, ráadásul gyártásuk is környezetszennyezőbb a bonyolultabb felépítés és a higany alkalmazása miatt.

A LED még alacsonyabb fogyasztást és környezetkímélőbb gyártást ígér, ez a technológia azonban még mindig nem alkalmas a tömeges elterjedésre, magas ára és korlátozott használhatósága miatt.

Rovatok