Index Vakbarát Hírportál

Vírus állhat a gyerekkori elhízás hátterében

2010. szeptember 20., hétfő 15:30

Összefüggést találtak amerikai kutatók a gyerekek nagyobb testsúlya és egy adenovírussal való fertőzöttség között.

Korábbi állatkísérletek azt mutatták, hogy csirkéknél és egereknél a hasonló típusú vírusokkal való fertőzöttség jelentős súlygyarapodást okozott. Az adenovírus-fertőzöttség és az emberek elhízása közti ok-okozati kapcsolatot feltételező elméletet azonban a szakemberek még bizonyítatlannak tartják.

A most megjelent tanulmányhoz 124, nyolc és 18 év közötti gyereket vizsgáltak meg a Kaliforniai Egyetem kutatói. A gyerekek közül 19-nél találtak antitesteket az AD36 jelű adenovírus ellen - az az ellenanyag a vírusfertőzés után jelenik meg a szervezetben. Közülük 15 gyerek a túlsúlyosak vagy elhízottak csoportjába tartozott. Az elhízottnak számító gyerekek csoportján belül az AD36-tal fertőzött gyerekek testsúlya átlagosan 15,8 kilogrammal volt több, mint az adenovírussal nem fertőzötteké.

Jeffrey Schwimmer kutatásvezető elmondta: reméli, hogy kutatási eredményeik megváltoztatják az elhízott emberek megítélését. Julian Hamilton-Shield, a Bristoli Egyetem endokrinológus professzora azonban a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az ok-okozati összefüggés bizonyítása még várat magára az elhízás és az AD36-fertőzöttség kapcsolatát illetően.

Rovatok